Drugi vrh o jedrski varnosti poteka pod geslom
Drugi vrh o jedrski varnosti poteka pod geslom "Prek varnosti proti miru", a prirediteljem in ZDA ni uspelo privabiti Severne Koreje niti Irana. Foto: EPA
Li Mjung Bak in Jingluk Šinavatra
Jedrski vrh gosti južnokorejski predsednik Li Mjung Bak, ki je takole sprejel tajsko premierko Jingluk Šinavatro. Foto: EPA

Pobudo za tovrstna srečanja je dal predsednik ZDA Barack Obama. Prvi vrh o jedrski varnosti je potekal leta 2010 v Washingtonu. Srečanje sodi v sklop korakov k viziji predsednika Obame o svetu brez jedrskega orožja, ki jo je podal v svojem govoru leta 2009 v Pragi, kjer sta z ruskim kolegom Dimitrijem Medvedjevom podpisala nov sporazum o zmanjševanju nameščene strateške jedrske oborožitve Start.

V Seulu bodo razpravljali tudi o nesreči japonske jedrske elektrarne v Fukušimi Daiči in ukrepih, da se podobne nesreče preprečijo. V glavnem pa bodo pregledali napredek od vrha v Washingtonu in se dogovorili o nadaljnjih ukrepih.

Sever preventivno zagrozil
Na vrh ni povabljena severna soseda Južne Koreje, ki se počuti zapostavljeno in je že zagrozila, da bo vsako obravnavo njenega jedrskega programa imela za napoved vojne. Pjongjang je ozračje poslabšal že prej z napovedjo izstrelitve satelita v vesolje, česar glede na sankcije Združenih narodov ne bi smel narediti, in si s tem ogrozil mednarodno pomoč v hrani. V Južno Korejo ne bo tudi predstavnikov Irana in Izraela.

Direktor Mednarodne agencije za jedrsko varnost Khammar Mrabit pravi, da je napredek opazen, vendar pa ne smejo zaspati na lovorikah. Njegov urad še naprej dobiva okoli 200 poročil o različnih incidentih, povezanih z jedrskimi materiali. Na srečo so poskusi sabotaž, tatvin, nedovoljenih transferjev in dostopov do visoko oplemenitenega urana ali plutonija le majhen del tega.

Obama prvič v DMZ-ju
Ameriški predsednik bo že v nedeljo obiskal demilitarizirano območje na črti prekinitve ognja med Severno in Južno Korejo. Obama je Južno Korejo obiskal že trikrat, vendar pa ameriških vojakov na demilitariziranem območju še ni pozdravil. Najbolj branjeno mejo na svetu so sicer ameriški predsedniki že obiskovali. Nazadnje je bil tam leta 2002 George Bush mlajši, pred njim Bill Clinton leta 1993, še pred njim pa Ronald Reagan leta 1983.