Newman je bil ob prihodu v Peking videti dobro razpoložen. Foto: Reuters
Newman je bil ob prihodu v Peking videti dobro razpoložen. Foto: Reuters
Merrill E. Newman
KCNA je objavil posnetek Newmana z njegovim priznanjem zločinov. Foto: Reuters

Merrill E. Newman je bil pripadnik posebnih enot ameriške vojske med korejsko vojno, ki je trajala od leta 1950 do leta 1953. Za Pjongjang je vojni zločinec, saj naj bi sodeloval pri pobojih severnokorejskih vojakov in civilistov.

Pred več kot mesecem dni je kot turist obiskal izolirano državo in severnokorejski organi so ga prijeli, ko je že sedel na letalu za polet nazaj proti Pekingu.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je poročala, da so ga izpustili iz človekoljubnih razlogov in ker je priznal svoja dejanja ter se zanje tudi opravičil. Kot olajševalni okoliščini so navedli tudi njegovo starost in zdravstveno stanje.

Prejšnji teden je KCNA objavil posnetek, na katerem sta bila njegovo priznanje in opravičilo za "dolg seznam neizbrisnih zločinov proti severnokorejski vladi in prebivalcem".

Poziv k izpustitvi drugega Američana
Newman je že zapustil Pjongjang, od koder je z letalom poletel do Pekinga, nato pa nadaljeval pot proti San Franciscu.

"Zelo sem vesel, da odhajam domov," je dejal japonskim novinarjem ob prihodu na pekinško letališče. "Cenim strpnost severnokorejske vlade," je še dodal.

ZDA so takoj pozdravile odločitev Severne Koreje in jo pozvale, naj izpusti še enega ameriškega državljana, ki ga zadržujejo od novembra lani.

Ameriški krščanski misijonar korejskega rodu Kenneth Bae je bil maja letos obsojen na 15 let delovnega taborišča zaradi zločinov proti državi.