Severna Koreja meni, da so ZDA poskušale izvesti genocid nad severnokorejskimi prebivalci. Foto: Reuters
Severna Koreja meni, da so ZDA poskušale izvesti genocid nad severnokorejskimi prebivalci. Foto: Reuters
Antraks
Načelnik štaba kopenske vojske ZDA, general Ray Odierno, sicer meni, da je za nastali zaplet najverjetneje kriva tehnična napaka v procesu ubijanja aktivnih celic vraničnega prisada, in ne človeška napaka. Foto: MMC RTV SLO/EPA

"Ne le, da ZDA posedujejo smrtonosno orožje za množično uničenje ... Hkrati ga poskušajo uporabiti za dejanski vojaški napad (proti Severni Koreji)," je zapisal v pismu Generealnemu sekretarju Združenih narodov (ZN) Ban Ki Munu severnokorejski veleposlanik pri ZN-u Ja Song Nam, piše Guardian.

V pismu, katerega vsebina je bila javnosti razkrita v petek, je priložena tudi izjava severnokorejske obrambne komisije, ki krivi ZDA "gnusnega zločina, katerega namen je genocid".

Antraks poslali v pet držav
Odziv Severne Koreje prihaja, potem ko je pred dnevi ameriški Pentagon razkril, da so v obdobju enega leta iz vojaškega laboratorija v Utahu po nesreči poslali aktivni vzorec bojnega strupa antraks v devet civilnih laboratorijev po državi in v ameriška vojaška oporišča v Južni Koreji, na Japonskem, v Avstraliji, Kanadi in Veliki Britaniji.

Čeprav Pentagon trdi, da je šlo za tehnično napako, in ne za namerno dejanje, je Severna Koreja pozvala svet, naj prouči ameriške pošiljke, ki so "najhujši izziv za mir". Washington je s pozivom Severne Koreje seznanjen, a se je odločil, da ga ne bo komentiral. "Obtožbe so smešne. Ne zaslužijo si odziva," je po pisanju agencije Reuters dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Jeff Rathke.

Spomnimo. ZDA je kmalu po terorističnih napadih 11. septembra 2001 zajel preplah zaradi vraničnega prisada, saj so na naslove politikov in novinarjev prihajale pisemske pošiljke s prahom antraksovih spor. Sum je padel na Irak in na teroriste, preiskava FBI-ja pa je šele leta 2008 odkrila, da je vranični prisad domnevno pošiljal ameriški vojaški znanstvenik Bruce Ivins. Ta je domnevno storil samomor, še preden prejel obtožnico. Njegovi napadi so okužili 22 ljudi, umrlo jih je pet.