Kim skuša utrditi oblast v Severni Koreji. Foto: Reuters
Kim skuša utrditi oblast v Severni Koreji. Foto: Reuters
V Severni Koreji so volili predstavnike v vrhovni ljudski skupščini

To so prve volitve pod Kim Džong Unom, ki je vodenje totalitarnega režima prevzel pred dvema letoma, ko je umrl njegov oče Kim Džong Il.

Gre za navidezne volitve, saj lahko volivci izbirajo samo med kandidati vladajoče delavske stranke in še to je na vsaki glasovnici samo en kandidat, pred katerim se lahko glasuje za ali proti.

Severnokorejska ljudska skupščina je formalno najvišji organ v državi in običajno se sestaja le dvakrat letno, da potrdi proračun za tekoče leto in prikima smernicam, ki jih je pred tem začrtala komunistična partija.

Kim kandidira v okrožju gore Paekdu ob meji s Kitajsko, ki ima v državi skoraj božanski simbol, saj je bil tam po navedbah uradne propagande rojen njegov oče. Ta je na zadnjih volitvah prejel glasove vseh volivcev.

Volitev leta 2009 se je udeležilo 99 odstotkov volilnih upravičencev, ki so stoodstotno potrdili predlagane kandidate. Po mnenju opazovalcev so volitve pomembne samo zato, da se vidi, kdo je bil izbran med kandidati na glasovnicah.

Tuji mediji, ki se sklicujejo na vire znotraj Severne Koreje, iz več krajev poročajo o uničenih plakatih s pozivi za glasovanje na volitvah, kar je pomeni nezaslišan incident v strogo nadzorovani državi.

V Severni Koreji so volili predstavnike v vrhovni ljudski skupščini