Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 60 glasov Ocenite to novico!
Aachen
V nemškem mestu Aachen so prebivalci lahko pokusili novost na trgovinskih policah - burgerje iz mokarjev. Foto: Reuters
Črički in mokarji
Najpogostejši žuželki za uporabo v prehrambnih izdelkih so črvi mokarji in črički. Foto: Reuters
       Užitne žuželke vsebujejo kakovostne beljakovine, vitamine in aminokisline. Potrebujejo manj krme kot živali in oddajajo manj toplogrednih plinov.       
 Dokument Združenih narodov iz leta 2013
Zoic Bar
Slovenski podjetniki Jurij Bajželj (levo), Domen Krč (v sredini) in Krištof Horvat so zaradi slovenske zakonodaje Zoic Bar odprli v Londonu. Foto: Osebni arhiv
Aachen
Embalaža novih burgerjev v nemških supermarketih. Foto: Reuters
       To je tako, kot da bi na embalažo zrezka dal sliko krave, ki v klavnici visi brez glave. Če pokažeš na pol pečene čričke, si pa zelo zmanjšaš krog ljudi, ki je že tako ali tako precej majhen.       
 Krištof Horvat o slikah žuželk na ovojnini
Kompost
Žuželke se lahko hranijo kar z biološkimi odpadki. Foto: Reuters
Vojaška muha
V prehrambni industriji so priljubljene tudi bojevniške muhe (soldier fly, lat. Stratiomyidae). Foto: Reuters
       Na podlagi znanstvenega in tehnološkega razvoja je primerno, da se pregledajo, pojasnijo in posodobijo skupine živil. Med njimi so tudi žuželke.       
 Del nove uredbe Evropske komisije
Bangkok
Žuželke so ponekod v Aziji običajen del prehrane. Prizor s tržnice v Bangkoku. Foto: EPA
Gnus
Evropejce ob misli na uživanje žuželk, vsaj celih, običajno spreleti gnus. Foto: EPA

Dodaj v

Si beljakovinsko bogate žuželke utirajo pot na evropske krožnike?

Nova uredba namesto zmedene zakonodaje o novih živilih
6. maj 2018 ob 07:00
Ljubljana - MMC RTV SLO

Prehrambni strokovnjaki menijo, da so žuželke zaradi bogate hranilne vrednosti hrana prihodnosti. Evropska komisija je letos sprejela uredbo, ki poziva k ureditvi zakonodaje na tem področju.

Čeprav črvi, ličinke, muhe, črički in mravlje povprečnemu Evropejcu ne zvenijo nič kaj slastno, so izredno bogati z beljakovinami, maščobnimi kislinami omega 3 in železom, za MMC razlaga podjetnik Krištof Horvat, ki je s sodelavcema Jurijem Bajžljem in Domnom Krčem poskusil živila iz žuželk predstaviti slovenskemu trgu, a jim je to preprečila zapletena zakonodaja.

Žuželke so v kulinariki poznane v mnogih oblikah. Poleg priprave celih živali so primerni tudi za mletje moke, zelo uporabni pa so tudi kot krma za živino. V nemškem mestu Aachen so obiskovalci trgovin lahko nedavno pokusili novost na policah – burgerje iz črvov mokarjev, Horvatovo podjetje pa je iz omenjenih črvov denimo proizvajalo proteinske ploščice.

Združeni narodi navijajo za žuželke
Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je že leta 2013 zaradi hitro naraščajočega svetovnega prebivalstva, ki naj bi leta 2050 doseglo devet milijard ljudi, in pritiska na okolje predlagala uporabo žuželk v človeški prehrani.

Obstaja 1.900 vrst žuželk za humano konzumacijo, navaja ZN. Žuželke imajo visoko stopnjo pretvorbe hranil: potrebujejo šestkrat manj krme kot govedo, štirikrat manj kot ovca in dvakrat manj kot prašiči in piščanci, da proizvedejo enako količino beljakovin. Z drugimi besedami: žuželka za kilogram mesa potrebuje kilogram krme, krava pa za isti učinek 12 kilogramov.

Žuželke se tudi same prehranjujejo izredno "ekološko", saj imajo lahko na jedilniku otrobe in preostale organske ostanke iz predelave žita, ki so sicer za ljudi neužitni. Žuželke za krmo živali se medtem lahko hranijo kar z organskimi odpadki.

"Absolutno so žuželke in insekti tako hrana kot tudi krma prihodnosti," se je strinjal Horvat in dodal, da je danes v prehrambni industriji treba najti predvsem druge vire beljakovin. "Ogljikovi hidrati in sladkor se še pridelajo, beljakovine so pa najdražje."

Ekološki nadomestek za meso
Navedel je tudi trajnostno učinkovitost. "Potrošnja mesa izredno hitro narašča predvsem zaradi držav v razvoju, kot sta Indija in Kitajska. Zaradi njunih potreb se v Braziliji letno poseka za eno Belgijo Amazonskega pragozda, da lahko zadostijo potrebo po soji kot glavni krmi za živali v mesni industriji v teh državah. To ima izreden pritisk na okolje. Na drugi strani 30 odstotkov vseh toplogrednih plinov pride od krav. Ta dva problema sta vnebovpijajoča in vedno večja," opozarja Horvat.

"Okus spominja na oreščke"
Največja težava v našem prostoru je seveda odpor pri ljudeh in občutek gnusa ob misli na uživanje členonožcev, črvov, ličink in podobnih bitij, ki jih v našem jeziku pogosto označujemo kar s skupnim izrazom golazen. "Gre za izredno črno-belo zadevo, vendar so tisti, ki so izdelke pokusili, navdušeni," razlaga Horvat in dodaja, da okus spominja na pistacijo ali kakšne druge oreščke.

Pri tem poudarja, da gre pri proizvodnji tovrstnih živil za izredno nišen trg, zato so pri svojem delu ciljali predvsem na športnike, ki so bolj dovzetni za zdrav način življenja, saj so pričakovali, da večina ljudi teh izdelkov ne bi bila pripravljena pokusiti.

Večina podjetij sicer poskuša ta "fuj dejavnik" premostiti z interakcijo s potencialnimi kupci in na degustacijah pokazati, da so žužki čisto normalna in dobra hrana, če jo le pokusiš, pojasnjuje Horvat. Tudi degustacija ob odprtju trgovine v Aachnu je po poročanju Reutersa mimoidoče navdušila.

Fotografije žuželk na embalaži
Pomemben je tudi videz ovojnine. "Pri nas je bila to večna debata. Ali je prav pokazati insekte in predstaviti ljudem, kaj pokušajo? Ali pa to zakriješ in samo napišeš: v izdelku je moka iz insektov," se sprašuje Horvat, a dodaja, da je sam proti slikovnemu prikazovanju žuželk.

"To je tako, kot da bi na embalažo zrezka dal sliko krave, ki v klavnici visi brez glave. Tako ali tako moraš izpostaviti, da gre za insekte in izdelke iz insektov. Če pokažeš na pol pečene čričke, si pa zelo zmanjšaš krog ljudi, ki je že tako ali tako precej majhen."

Žuželke bolj slastne na zahodu
Po večini Evrope poleg odpora ljudi uporabo žuželk za uživanje v človeški prehrani onemogoča tudi omejevalna in zmedena zakonodaja. Pridelava in prodaja žuželk za prehrano je bila do zdaj dovoljena na Nizozemskem, v Belgiji, Franciji, Veliki Britaniji in Švici.

Postopek za prijavo novega živila - ki ga je vse do letos urejala uredba iz leta 1997 - je bil v Evropski uniji izredno dolgotrajen in drag. "Če nekega živila pred letom 1997 ni bilo na trgu, potem je to klasificirano kot novo živilo in se je treba prebiti skozi dolge postopke," razlaga Horvat.

Pristojni organ vsake države - v Sloveniji je to Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v sklopu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - se je namreč ne glede na regulacijo drugih držav članic sam odločil, ali določeno novo živilo ogroža zdravje ljudi na področju te države.

"Tukaj se je zataknilo. Nizozemci in Francozi so se denimo interno odločili, da bodo to tolerirali, v Sloveniji je bilo rečeno, da bomo počakali na EU. Isto stališče je takrat zavzela tudi Nemčija," enoletni boj za uveljavitev žuželk v slovenski prehrani pojasnjuje mladi podjetnik.

Nemčija se je po sprejetju nove evropske uredbe očitno odzvala zelo hitro, saj so se na prodajnih policah večjih trgovinskih verig že znašli burgerji iz črvov mokarjev.

Nova uredba poenostavlja registracijo novih živil
Januarja letos je Evropska agencija za varno hrane (EFSA) vendarle sprejela Uredbo iz leta 2015, ki nadomešča tisto iz leta 1997, po kateri bo postopek uveljavitve novih živil preprostejši. Komisija uvaja razširjene kategorije novih živil, med katerimi so poleg vitaminov, mineralov in prehrambnih nadomestil tudi žuželke.

"Področje uporabe te uredbe bi moralo načeloma ostati enako kot področje uporabe Uredbe (ES) št. 258/97. Vendar je primerno, da se na podlagi znanstvenega in tehnološkega razvoja, do katerega je prišlo po letu 1997, pregledajo, pojasnijo in posodobijo skupine živil, ki predstavljajo nova živila. Te skupine bi morale zajemati cele žuželke in njihove dele," so avtorji uredbi pozvali k razjasnitvi statusa žuželk.

Prav tako je Komisija pripravila poenostavljen in centraliziran postopek odobritve novih živil in vzpostavila sistem za oddajo prijav na spletu. Oceno varnosti novih živil bo opravila Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) in ne več pristojni organ posamezne države.

Zadnje novo živilo, ki ga je EFSA na seznam EU-ja sprejela 20. marca letos, je denimo rjava alga Ecklonia cava.

Poenoten evropski trg
V skladu z novo uredbo so vsa dovoljenja za nova živila (tako stara po uredbi iz leta 1997 kot vsa nova) poenotena za ves evropski trg, kar pomeni, da lahko vsak nosilec živilske dejavnosti novo živilo prodaja po vsem trgu EU-ja.

Kljub temu bo moral vsak nosilec živilske dejavnosti "članici prejemnici" - državi, kjer bo živilo prvič predstavil na trg – poslati "prošnjo za posvetovanje" za določitev statusa novega živila, kar v praksi najverjetneje pomeni, da bo prodajo prehrambnih izdelkov slovenskih proizvajalcev še vedno morala odobriti Uprava za varno hrano.

Entomofagi navdušeni nad ukrepom
Ukrep so bučno pozdravili entomofagi (ljubitelji oz. jedci žuželk) po vsem svetu – med njimi tudi Roberto Flore, vodja kulinaričnega raziskovalnega inštituta Nordic Food Lab.

"Predtem je bilo veliko zmede. Vsekakor gre za ukrep, ki ustvarja jasno razumevanje, ali je možno zakonito postreči z žuželkami ali ne," je po poročanju Politica dejal Flore, ki se je večkrat znašel v nemilosti zakonodaje, saj je v evropskem parlamentu lahko postregel ličinke čebel, medtem ko so mu v rodni Italiji to prepovedali.

Italijanski kuhar se nove uredbe veseli tudi zato, ker bo z njo mogoče razjasniti status tradicionalnega sira s Korzike in Sardinije casu marzu. Vanj namreč sirarji dajo na tisoče živih ličink muhe sirovke (Piophila casei), da bi pojedle maščobe in ustvarile mehko teksturo sira. Pravni status tega sira je že več let nejasen.

"Slovenija lahko naredi veliko"
Horvat, Krč in Bajželj so zaradi zapletene slovenske zakonodaje leta 2015 trgovino s prehrambnimi izdelki iz žuželk odprli v Londonu, kjer so postavili uspešno spletno trgovino.

Za širitev v fizične trgovine in sodelovanje s pomembnejšimi distributerji niso prejeli zadostne investicije, k čemur je pripomogla tudi zakonodaja, saj so slovenski podjetniki naložbe pogojevali z vstopom na slovenski trg, to pa zaradi zakonodaje ni bilo mogoče.

V tem trenutku so člani ekipe vpeti v druge projekte, vendar Horvat meni, da bi ob spremembi zakonodaje priložnost zagotovo kdo pograbil. Tudi oni so namreč v času poskusa prodora prejeli veliko medijske pozornosti, podporo akademske sfere in tudi ponudb za sodelovanje.

"Sprostitev zakonodaje bi spodbudila podjetnike o razmišljanju v to smer. To je zagotovo hrana prihodnosti in na tem področju lahko Slovenija naredi veliko," kljub neuspelemu boju na slovenskem trgu zaključuje Horvat.

Jaša Rajšek
Prijavi napako
Komentarji
ps11
# 06.05.2018 ob 07:35
So pa naivni. V resnici hrano z ladij dol mecejo, da ceno ohranijo. Cela parkirisca novih avtov stojijo in so unicena, da se cena avtov ohrani. Nobene stvari ne primanjkuje, samo pohlep jo prerazporeja.
redwinger
# 06.05.2018 ob 07:36
Slika 5,,,,,pokaže vso bedo današnjega sveta,v mečemo stran.ker je vsega preveč in ne mormo toliko pojest,drugod pa lakota da umirajo.
kvisko75
# 06.05.2018 ob 07:32
Ostajem pri Ihanskem brancinu
firtoh
# 06.05.2018 ob 07:37
Če bi bile predelane,me ne bi motilo.V originalni obliki pa jih ne bi jedel.Sem poskusil kobilice in niso bile slabe, ampak ljudje pri jedi uporabljamo tudi druga čutila(vid,vonj..).Če me hrana vizualno odbije, je ne bom poskusil,pa je lahko še ne vem kako dobra.
smartass2011
# 06.05.2018 ob 07:57
Od danes več ne bom pral solate in druge zelenjave, da ohranim dragocene gliste in črve in ne bom več sejal moke v kateri so črvi, tako bo kruh beljakovinsko bolj bogat.
JBT
# 06.05.2018 ob 07:19
Raje bi postal vegeterijanec.
SKing
# 06.05.2018 ob 07:07
Se opravičujem, ampak...meni je to ogabno. Ampak če komu paše - dober tek :)
beninorc
# 06.05.2018 ob 08:05
najboljše so jadranske ribe , že z plastičnimi začimbami.
bathory
# 06.05.2018 ob 09:00
mravlje in muhe imamo mi že dolgo vkuhinji,sploh poleti!
aparat-čik
# 06.05.2018 ob 12:15
kot srednješolec sem preko študenta delal počitniško v Luki Koper, sortiranje sadja, zelenjave sredi 90 je bilo to...

Banan, pomaranč, limon, kivijev smo morali vreči stran lahko tretjino, včasih tudi več kot polovico banan ker so bile zrele. Nekaj sem jih nesel tuudi domov (po 10 kil, kolikor je šlo na moped).

Ergo, hrane je več kot dovolj, krize ni, glede na to koliko se je vrže stran. Kasneje sem tudi videl kako so metali iz trgovskih centrov v smeti sveže pečene piščance, rebrca, pa sladice, zelenjavo...
bistri08
# 06.05.2018 ob 10:50
Slovenci nimamo težav z eksponentno rastjo Slovencev.

Zato nam žuželke ne vsiljujte.

Tam, kjer pa so prebivalce podeseterili v zadnjih 30 letih, pa naj razmišljajo o novih beljakovinskih virih.
pero-perica
# 06.05.2018 ob 10:11
koliko črvov smo pojedli v češnah pa za to niti nihče ne ve
osservatore
# 06.05.2018 ob 09:49
Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je že leta 2013 zaradi hitro naraščajočega svetovnega prebivalstva, ki naj bi leta 2050 doseglo devet milijard ljudi, in pritiska na okolje predlagala uporabo žuželk v človeški prehrani.

Kaj pa če bi ti dobro plačani silni "modreci" iz FAO začeli razmišljati, navijati in uvajati ukrepe za zmanjšanje rasti populacije, predvsem Afriške in Azijske.Ostali zemljani pa naj jedo (jemo) kar jim (nam) paše. Ocena rasti populacije v Afriki od let 2020 do 2045 je, torej samo kratkih 25 let, da bo prirast prebivalstva 1 miljardo(*) !!?? Torej eno miljardo (dve današnji Evropi) novih revežev, brez hrane, brez pitne vode, brez šolstva in zdravstva, brez dela in delovniih mest, brez življenskega prostora.... Rezultat je danes že vsem znan: masovne migracije v ekonomsko razvita okolja, ki jih niti slućajno ne more absorbirati in integrirati. Niti ni nobenega racinalnga razloga za to, da bi jih ta okoljai ntegrirala. Da prepada med vero, kulturo, jezikom, navadami, izobrazbo,... niti ne omenjam.

(*) http://www.worldometers.info/world-population/africa-population/
seven7
# 06.05.2018 ob 10:36
Svetovno lakoto se lahko reši v sekundi če se onih nekaj % milijarderjev odpove delu dobičkov.
Simon_Marini
# 06.05.2018 ob 08:20
Izjemno veliki problemi. Razumem, da si je treba izmišljevati drugačnosti, ni pa treba iz tega delati razvojne strategije. To ni nobena hrana prihodnosti, to je le nišna hrana, ki ji bo zvest nek odstotek ljudi in to je to. Ker je trik sodobnega sveta ''pustiti izbiro'', je v redu, da se to področje uredi, toda brez domišljavosti. Ker žuželke že zdaj jedo, kjer druge hrane ni dovolj, ker je ljudi preveč. Evropa teh problemov nima, če pa se ji že veča prebivalstvo, pa se ji na račun tistih, ki jim religija prepoveduje jesti žuželke ( z izjemo kobilic ).
oziris.va
# 06.05.2018 ob 07:55
buu
# 06.05.2018 ob 07:06

Dober tek, mesojedci.


Sem ravno zdaj zjutraj jedel mlado (zeleno) čebulo, sveže z vrtička in 'lej ga, kaj je bilo notri ... ličinka muhe ... v barvi vanilije.
Homer.
# 06.05.2018 ob 11:50
Žuželke?
Ponekod jih jejo, drugje pse, podgane, mačke, ........
Nam se to gabi, drugim pa tisto kar mi jemo (npr svinjina).
Vse je v glavi!
cairns
# 06.05.2018 ob 09:22
Primož Trubar
Kolikokrat tedensko so naši predniki (10.000 pr.nšt. - 1950) uživali meso?

Vsak dan. Kmetijstvo je bilo v povojih, nabiranje rastlin ni pokrilo potreb. Lov pa je bil stalnica.
adnan1984
# 06.05.2018 ob 08:15
Eh jej, važno, da VEGETArijanci jeste eko predelano hrano, brez pesticidov, plasike, hormonov itd. Danes je že skoraj vse kontaminirano.
Js lepo pojem kakšno mesno zadevščino, jajce,sir,mleko itd, pa se veliko bolje počutim ko bilo kir vegetarec, ko mu sline cedijo za temi stvarmi. Pa še lepo ko se najem se počutim blaženega,potešenega,pa še nervozen nisem; kar pa za veganterijance ne morem trditi, skoz so neki nervozni itd. Sej točn vem zakaj, pač jim manjka mesa-človek od svojga postanka je meso.
Kar se pa tiče žuželk itd., naj to kr jejo tam dol ko jim paše-jih ne obsojam, bom kr ostal na našem evropskem mesu.
Pa vegetarijanci ne bit užaljeni-vas tud probam razumet.
paver
# 06.05.2018 ob 14:06
Žuželke so ponekod v Aziji del prehrane.
Prav, jaz bom ostal pri tradicionalni slovenski prehrani. Prav?
tupamaross
# 06.05.2018 ob 10:56
Seveda so žuželke idealne za človeško prehrano. Posebej tiste, ki
se hranijo z njegovim blatom in se tako prehrambeni krog resnično
zapre.
fafaron
# 06.05.2018 ob 10:09
ZvOčNa UgAnKa:
Kaj sem storil?

Bzzzzzzzzzzz, BAM!
Kssss, "njam, njam."

Odgovor: Ubil komarja, ga vrgel v ponev ter ga snedel.
dante123
# 06.05.2018 ob 08:51
Se v Aziji to jedo samo revezi.
despi
# 06.05.2018 ob 12:58
Kdaj pridejo lubadarji na jedilnik.
RYAN
# 06.05.2018 ob 12:49
vsak ma pravico da si vtakne u usta kar če, kdo sem jaz da bi mu branil. sam ne mene silt s podobnim niti z reklamami
Borc984
# 06.05.2018 ob 11:08
"To je tako, kot da bi na embalažo zrezka dal sliko krave, ki v klavnici visi brez glave"
Ni res!
Zakaj gospod enači grafično ilustracijo insekta z zaklano kravo, ki visi? Tukaj ne gre za proces, kako je hrana bila pridelana ampak za informiranje za kakšen tip hrane gre.
Če je govedina daš glavo krave, za svinjino daš pujsa, za perutnino daš kuro, za žuželke pač daš žuželko.
Meni se zdi, da je zelo pomembno, da lahko že na prvi pogled identificiram zakaj gre.
Če pa gospod Horvat misli, da zaradi grafičnega prikaza žuželke na embalaži, trpi prodaja tega izdelka, tough luck, sami ste si izbrali to tržno nišo.
V Aziji verjetno laufa, ker so navajeni na žuželke.
ronzi
# 06.05.2018 ob 09:02
Ce ti nekdo zmleje par crickov in naredi iz tega "pleskavico" je ne bos locil od denimo sojine pleskavice ali bilocesarkoli, kar imitira meso (ok goveje meso ima svoj specificen okus) ampak se da vse lepo zapakirat ;)

Ja seveda za eno pleskavico rabiš kr nekaj čričkov ki okusa ipak nimajo,da boš pa imitiral okus govedine pa rabiš še aditive.....izjemno bio....
Arndovia
# 06.05.2018 ob 07:44
Clovek jé vse. Vse kar je hranljivo. Saj so v preteklosti ljudje (pa marsikje se zmeraj poznajo) jedi, kjer je ena od sestavin tudi hrosc ali cricek (Maykäfersuppe npr) ... Je pa vse v glavi. Insekte povezujemo zmeraj z umazanijo, imamo fobijo pred njimi, jih "nocemo imet v blizini" itd.

Ce ti nekdo zmleje par crickov in naredi iz tega "pleskavico" je ne bos locil od denimo sojine pleskavice ali bilocesarkoli, kar imitira meso (ok goveje meso ima svoj specificen okus) ampak se da vse lepo zapakirat ;)

Zakaj pa ne? ...
oliva
# 06.05.2018 ob 12:08
@firoh, včasih otroci jedo kaj takega (npr. tud zemljo itd.), ker jim manjka kakšna snov, sicer pa pač probavajo, okušajo, ker še nimajo predsodkov.

Jaz skorajda ne jem mesa, a ga pa jem občasno, če mi zapaše.
Imam fino po sebi uštimano, kar mi paše, je ravno super zame.
Menim, da zdrav človek lahko je vse v razumnih mejah.
Zdaj je moderno imeti alergije in vse mogoče, nisi dost in, če nisi na kateri od diet itd. ipd.
Folk, ki je normalno vsa desetletja užival vse mogoče, je danes 'alergičen na gluten', je samo divji riž in podobno.

No ja, kar in kakor komu paše in seveda, kakršne ima tudi možnosti in pogoje.
Eni si ne morejo zmišljevat, nimajo alergij na glutene. :)
Primož Trubar
# 06.05.2018 ob 09:19
To spodaj se bo masi slišalo nadvse čudno, pa bom vseeno poskusil:

Človek bi moral uživati meso enkrat do dvakrat na teden. Le tako naš sistem vzdrži. Kaj vse je zadaj, ne bom razlagal, lahko sami poiščete in si preberete. Zelo vprašljiva je tudi kvaliteta industrijske proizvodnje mesa - antibiotiki.

Res je, smo na vrhu prehranjevalne verige, vendar ta način bo na dolgi rok peljal v pogubo. Meso -> pridelovanje mesa vzame veliko vode in zemeljskih površin (sečnja) -> živinoreja, metan -> škodljiv vpliv na okolje -> višanje povprečne temperature na zemlji + motnje ekosistema -> suša (država JAR) -> ni vode in hrane -> preseljevanja -> vojne -> ...

Nisem vegan, niti vegeterjanec. Uživam meso, vendar v mejah normale, ker se zavedam, da živim na Zemlji, na našem edinem domu. Kolikokrat tedensko so naši predniki (10.000 pr.nšt. - 1950) uživali meso? Populacija je problematična stvar in s tem je povezano skoraj vse, tudi ogromno bolezni.
Palpatine
# 06.05.2018 ob 11:01
Absolutno so žuželke in insekti tako hrana

Žuželke IN insekti? Bravo!
Deep_G
# 06.05.2018 ob 10:18
Dejte gor še sliko od tipa ko je zbruhal ven tist insekt burger!
sumtb
# 06.05.2018 ob 09:00
Moj prvi instikt ko kaj takega preberem je da se vprašam komu je v interesu plasirati fake news, no, včasih gre samo za ideološki fašizem. Ne hvala, jaz bom jedel steak, vrh človeške evolucije pa naj kar je beljakovinsko bogate žuželke.
Kekec99
# 06.05.2018 ob 16:22
@KLIPAN
Pujsek se najbolje počuti v hrastovem gozdu in ne valja se v lastnih iztrebkih ampak navadnem blatu. Ko se blato posuši in odpade z njega s tem odpadejo tudi razni zajedalci, kot recimo klopi ali pa bolhe. Hrani pa se z gobami, kostanjem, ...
samorog
# 06.05.2018 ob 12:13
@cairns glede ("Primož Trubar: Kolikokrat tedensko so naši predniki (10.000 pr.nšt. - 1950) uživali meso?):
"Vsak dan. Kmetijstvo je bilo v povojih, nabiranje rastlin ni pokrilo potreb. Lov pa je bil stalnica."

Pozdravljeni,
žal lahko iz prve roke potrdim, da temu ni bilo tako. Poleg mene dedek trdi, da so doma imeli živino, vendar daleč od tega, da bi bilo meso na mizi vsak dan. Cela vas je živela od svojih pridelkov in verjemite, v prejšnjih časih je bilo življenje precej neusmiljeno in ni tako enostavno vzgojiti toliko mesa, kot se ga po današnjih standardih poje. Seveda se ga niso branili; s porabo pa so varčevali čez celo leto in koline so bile praznik. Glede lova pa: ljudje so delali po cele dneve (ženske na njivah in moški npr. kot gozdni delavci) in lovcev ni bilo veliko (celo v "tistih časih" so bila potrebna dovoljenja, čas..) in je bil predvsem prostočasna dejavnost malce bogatejših in ni bilo pogosto v naših krajih. V vašem komentarju sem zaznala kot da mislite, da so ljudje živeli kot napol divjaki vse do leta 1950 in če hrane ni bilo doma so kaj kmalu lahko polovili živali...Zakaj pa so bile v Evropi prisotna obdobja lakote, ki jih je zreduciralo sajenje krompirja? Če bi pa lahko polovili meso, ki so ga imeli tako radi, ga je bilo na pretek in vsem na dlani? Tako da vam lahko zagotovim naslednje: skromno obveščam, da so ljudje, vsaj kar se mojega rodu tiče, včasih živeli tudi po več tednov brez mesa. (Neprostovoljno; razlogi so bili tudi vmesna vojna itd.) Kar je zelo mila trditev, saj dedek zagotavlja, da je bilo tako v celi vasi tudi v predprejšnjem stoletju in ne dvomim, da v našem celotnem področju tu na jugu Slovenije. Morda pa je bilo kje kako drugače.
oliva
# 06.05.2018 ob 11:58
Tudi meni je vseeno, se mi zdi pa mal zabavno, ker bodo tole zapopadli seveda hohštaplerji...
In zdaj ne bo dost haj gurman, če nou tega probal (in bogato skeširal :D).

Ja, vse je v glavi (mokarji se mi strašno gravžajo in insekti se mi upirajo, bi moral bit ne vem kaj, da bi tole dala v usta).
Tako da kar ostajam pri svojih izbirah, sem zadovoljna s hrano, ki jo uživam in ki je na voljo, razen da je itak že vse onesnaženo, na to pa nimam vpliva.

Folk pa itak vse požre (kot pišete: mačk, podgane itd.).
Vrhovni
# 06.05.2018 ob 09:49
Mokarji niso nobeni črvi, ampak hrošči, tisto, kar jemo, so pa njihove ličinke.
bass0
# 06.05.2018 ob 09:42
Ustvarite si svoje mnenje na podlagi izpraševanja in raziskovanja. Upam pa, da bomo vsi tukaj preživeli življenje brez lakote.
samorog
# 06.05.2018 ob 17:06
@Highland:

Ne, ni živel v celotnem intervalu. ;) Sem pa napisala, da je trditev, da so meso (od 10000BC do 1950) jedli VSAK DAN neresnična. Vprašaj kmete v vaši okolici. Pa starejše ljudi z vasi. Žal temu ni bilo tako. Ne vem odkod toliko minusov, saj sem samo povedala resnico. Meso je bila hrana, ki so si jo v nekem obdobju redko lahko privoščili zaradi primanjkovanja. Moj komentar je bil le dodatek in popravek h komentarju cairnsa. Prav v ničemer nisem zamajala argumentov katerekoli strani in mi je smešno, da so nekateri užaljeni.
copcop
# 06.05.2018 ob 13:22
aparat-čik
Ergo, hrane je več kot dovolj, krize ni, glede na to koliko se je vrže stran. Kasneje sem tudi videl kako so metali iz trgovskih centrov v smeti sveže pečene piščance, rebrca, pa sladice, zelenjavo...

Seveda, za ljudi z denarjem, redno zaposlitvijo, je hrane več kot dovolj. Zato jo tudi brezskrbno mečemo stran, saj si to lahko privoščimo.

Je pa precej naduto trditi, da to velja za vseh 7,5 milijarde ljudi.
RYAN
# 06.05.2018 ob 12:52
kako pa inšpekcija sedaj ločila, češ najdejo jih pa bo lastnik reku samo da je hrana še sveža
SKing
# 06.05.2018 ob 11:49
Meni je pa vseeno, če se to ponuja - kdor hoče to jesti, naj to je.

Tako kot me ne motijo vegetarijanci in vegani.

Moti pa me, če mi bosta gospod črvojedec in gospa insektojedka rekla, da "naj raje jem črve in insekte, ker manj trpijo kot krave, ovce in pujski". Ja, to pa me bo motilo. Kot me moti tudi govoričenje vegetarijancev in veganov. Mene namreč njihov način prehranjevanja ne moti. Pika.
Haso
# 06.05.2018 ob 11:39
Komaj čakam. Novi okusi, nove michelinove zvezdice.
Otoček
# 06.05.2018 ob 11:02
Ja ni kaj, Einstein je ze zdavnaj povedal da norost clovestva nima meje.
štajerc64
# 06.05.2018 ob 10:53
Fuj in bljak.
Raje vegi, kot pa žuži.

V razvitem svetu, tega ne potrebujemo.
Tistih par norcev, ki se vedno najdejo, pa naj jejo če hočejo.
V azijskih in afriških državah, kjer je največ ljudi, pa tako že jejo takšno "hrano".

Bolj me skrbi, da bo čez čas pisalo v drobnem tisku, dodane žuželke.
Cervantes
# 06.05.2018 ob 10:28
Na enem izletu v Afriki sem jedel ocvrte (pečene, no) kobilice.
Jako okusno.
Kekec99
# 06.05.2018 ob 09:34
Novak Đokovič se je odpovedal mesu in kot kaže tudi tenisu na najvišjem nivoju. Ljudje smo vsejedi, tako tudi naj ostane. Kar se tiče žuželk pa jih pojem dovolj ko sem na kolesu, motorčku ali pa ko spim.
Nejko22
# 06.05.2018 ob 09:23
Kjer nimajo dovolj "prave hrane" jedo zuzelke, nevem zakaj bi morali narediti korak nazaj.
Kekec99
# 06.05.2018 ob 08:04
Pomembno je s čim se je naša hrana hranila, tu pa nam prodajajo hrano ki se hrani z smetmi. Najpomembnejši zadržek pri uživanju svinjine tiči v tem, s čim so živali hranili in v kakšnem okolju so živele. Strokovnjaki so torej za bio svinjino, najbolje domače reje, in proti svinjini industrijskega izvora. Sviloprejka je baje specialiteta vendar tu ni omenjena, ponujajo nam pa muhe in črve? Podobno kot z svinjino, se vem ne zdi?
Tetameta
# 06.05.2018 ob 07:53
Fuj.
Kazalo