Sirsko nacionalno koalicijo je kot uradnega predstavnika Sirije priznalo že 130 držav, med njimi je tudi Slovenija. Foto: EPA
Sirsko nacionalno koalicijo je kot uradnega predstavnika Sirije priznalo že 130 držav, med njimi je tudi Slovenija. Foto: EPA
Sergej Lavrov, ruski zunanji minister
Sergej Lavrov, ruski zunanji minister, predlaga ZDA, da se v Ženevo na pogovore o Siriji povabi več držav, vse sosednje države in regionalne sile, kot sta zaveznica upornikov Savdska Arabija in zaveznik vlade Iran. Foto: EPA

Katar in Savdska Arabija, ki z orožjem in denarjem tudi uradno podpirata sirske upornike, sta skupaj z nekaj drugimi arabskimi državami oblikovala resolucijo, s katero bodo vnovič obsodili oboroženo zatiranje vstaje, ki ga izvaja režim Bašarja Al Asada, hkrati pa bo narejen nov korak k priznanju Sirske nacionalne koalicije kot političnega predstavnika države, v kateri že več kot dve leti divja državljanska vojna.

Rusi izpostavljajo dogovor z Američani
V bran svojega zaveznika se je odločno postavila Rusija, ki zahteva umik glasovanja, kar je malo verjetno, se je pa zato že omilil jezik, s katerim so se arabski avtorji izognili neposrednemu priznanju opozicije kot edinega legitimnega predstavnika Sirije. Uradna Moskva opozarja preveč navijaške Arabce in zahodne države, da resolucija ogroža nedavni dogovor Rusije in ZDA, ki nameravata oživiti pogovore za rešitev sirske krize na podlagi smernic in priporočil Združenih narodov iz lanskega leta. Predlog posebnega poslanca Lakdarja Brahimija je tako izhajal iz resolucije generalne skupščine, za katero je glasovalo 133 držav izmed 193 članic Združenih narodov.

Teroristični dejavnik vse bolj očiten
"Prepričan sem, da je veliko držav glasovalo za tisto besedilo, ker so verjele, da glasujejo za zmagovito stran. Zdaj o tem niso več tako prepričane," je za Reuters povedal zahodni diplomat, ki dela za Združene narode. "Zdaj imamo tukaj islamiste, teroristični dejavnik, ki je zdaj veliko bolj očiten," je še dodal neimenovani diplomat, ki pa je vseeno prepričan, da bo resolucijo vseeno podprlo vsaj 100 ali 110 držav.

SNK sogovornik, potreben za prehod oblasti
Osnutek resolucije sicer obsoja nasilje, ne glede na to, s katere strani prihaja, od sirskih oblasti pa zahteva, da omogočijo neomejen dostop opazovalcem ZN-a, ki bi raziskali obtožbe o uporabi kemičnega orožja. Sirska nacionalna koalicija je v resoluciji opisana kot dejanski predstavnik sogovornikov, ki so potrebni za izpeljavo prehoda oblasti iz rok baasističnega režima.

Sirski konflikt se vleče že vse od marca 2011 in je iz začetnih političnih protestov hitro prerasel v upor in nasilje ter na koncu v popolno državljansko vojno, v kateri se čedalje težje ve, "kdo pije, kdo plača", največje žrtve pa so Sirci, saj jih je v dveh letih spopadov po oceni Združenih narodov umrlo 70 tisoč.