Al Asad še vedno kljubuje pritiskom mednarodne skupnosti. Foto: EPA
Al Asad še vedno kljubuje pritiskom mednarodne skupnosti. Foto: EPA

Po navedbah očividcev so varnostne sile v soboto ubile tri ljudi v severovzhodni provinci Idlib blizu turške meje, še štirje ljudje pa so umrli v strelskem spopadu med vladajočemu režimu zvestimi silami in vojaškimi dezerterji blizu mesta Homs.

Sile predsednika Bašarja Al Asada poleg tega pritiskajo na mesto Šajzar v osrednjem delu države, ki naj bi ga napadle s težkim topništvom. V petek je bilo v nasilju varnostnih sil v Homsu, Hami in Dari po navedbah aktivistov ubitih najmanj 15 ljudi, med njimi dva otroka.

V soboto ob polnoči se izteče tridnevni ultimat Arabske lige, ki je od sirskih oblasti zahtevala, da prenehajo nasilno zatirati proteste in med drugim privolijo v napotitev 500 tujih opazovalcev v mesta, ki so središče upora proti Al Asadu. Sirija ultimata sicer ni zavrnila, vendar še vedno potekajo pogovori o namestitvi opazovalcev.

Arabsko ligo med drugim skrbijo poskusi Sirije, da bi opazovalcem preprečila dostop do bolnišnic in zaporov. Sirija naj bi poleg tega zahtevala, da med opazovalci ni aktivistov za človekove pravice in da so ves čas misije pod budnim očesom vojaškega spremstva.

ZDA si ne prizadevajo za posredovanje
Medtem vse več držav opozarja, da se lahko sprva nenasilno protestno gibanje v Siriji kmalu prelevi v oborožen upor proti Asadu in da državi grozi državljanska vojna.

Tako ameriška državna sekretarka Hillary Clinton kot njen turški kolega sta v petek opozorila, da bi lahko protirežimsko gibanje v Siriji preraslo v državljansko vojno. Pred podobnim razvojem dogodkov je že v četrtek posvaril tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

V državljanski vojni bi se, kot je pojasnila Clintonova, "zelo odločna, dobro oborožena in sčasoma vse bolje financirana opozicija" pod vodstvom nekdanjih pripadnikov sirske vojske, ki so stopili na stran protestnikov, borila proti Al Asadovemu režimu.

Clintonova je v intervjuju za ameriško televizijo NBC odgovornost za nasilje v Siriji, v katerem je doslej po podatkih Združenih narodov umrlo več kot 3.500 oseb, sicer v celoti pripisala Al Asadu. A na drugi strani je znova poudarila, da si ZDA ne bodo prizadevale za mednarodno vojaško posredovanje v državi.