V nasilju sirskih sil je samo v ponedeljek umrlo več kot 70 ljudi. Foto: EPA
V nasilju sirskih sil je samo v ponedeljek umrlo več kot 70 ljudi. Foto: EPA

Sirski Observatorij za človekove pravice, ki ima sedež v Veliki Britaniji, je sporočil, da je v ponedeljek umrlo 27 civilistov, ki so jih ustrelile sirske varnostne sile, 34 vojakov in 12 domnevnih dezerterjev pa je padlo med spopadi. Večina žrtev najnovejšega nasilja naj bi bila iz province Dara na jugu države, nov val nasilja pa je zajel tudi provinci Homs in Idlib.

Sirsko opozicijsko gibanje je v noči na torek objavilo poziv vsem tihim nasprotnikom režima, naj premagajo strah in se pridružijo revoluciji, saj bo šele takrat napočila ura resnice za režim.

Poziv Asadu, naj odstopi
Jordanski kralj Abdullah je sirskega predsednika Bašarja Al Asada v ponedeljek pozval, naj v dobro svoje države odstopi. "Če bi bil jaz v njegovi koži, bi odstopil," je povedal Abdulah za BBC. "Odstopil bi in se prepričal, da ima kdor koli, ki bi prišel za menoj, sposobnost spremeniti status quo, ki smo mu priča," je še dodal. Kralj Abdulah je prvi arabski voditelj, ki je Al Asada odkrito pozval, naj odstopi.

Proti Siriji se je konec tedna obrnila tudi Arabska liga. Odločili so, da Sirija ne bo sodelovala na srečanjih organizacije, dokler ne bo sirski predsednik uresničil načrta Arabske lige o končanju nasilja v državi. Sirski zunanji minister Valid Mualem je ob tem dejal, da se je Arabska liga odločila za nevaren korak.

Evropska unija širi svoje sankcije
Svoje sankcije proti Siriji je v ponedeljek zaostrila tudi Evropska unija, ki je sprejela odločitev o razširitvi sankcij v obliki zamrznitve premoženja in prepovedi potovanja v EU še na 18 ljudi blizu sirskemu režimu, članice pa naj bi zamrznile evropska posojila državi, ki prihajajo iz Evropske investicijske banke (EIB), in tehnično podporo državi na tem področju. Ob tem Unija zavrača vojaško posredovanje po vzoru Libije.

V nasilju sirskega režima je bilo od spomladi letos v zadnjih osmih mesecih po podatkih Združenih narodov ubitih že več kot 3.500 ljudi.