Vladni prevzem nadzora nad naftnim polje vzhodno od Homsa naj bi bil za Islamsko državo precejšen udarec. Foto: EPA
Vladni prevzem nadzora nad naftnim polje vzhodno od Homsa naj bi bil za Islamsko državo precejšen udarec. Foto: EPA

Gre za naftno polje Šer v puščavski pokrajini Palmira vzhodno od mesta Homs. Sirska vojska je sporočila, da je polje zavzela po "natančni operaciji, v kateri je bilo ubitih več deset teroristov", poroča Al Džazira.

Vir v Islamski državi, prej znani kot Islamska država Iraka in Levante, pa je po poročanju spletne strani katarske televizije dejal, da so se njihovi borci z naftnega polja umaknili sami, potem ko so uničili opremo in zavzeli 15 tankov ter več deset raket, ki so bili tam nameščeni za obrambo polja.

"Umaknili smo se, ker za nas ni bilo več dobro, da ostanemo. Cilj je bil dobiti tanke in rakete na polju, kar smo storili," je dejal vir za agencijo Reuters. "Ni smisla v tem, da ostanemo in postanemo lahke tarče režima in njegovih vojaških letal." Rami Abdul Rahman, vodja Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji, pa je dejal, da so se morali islamistični borci umakniti zaradi intenzivnega obstreljevanja vladnih sil.

Mahmud Al Homsi, aktivist, ki nasprotuje predsedniku Bašarju Al Asadu, je za Al Džaziro iz Homsa dejal, da je izguba naftnega polja velik udarec za Islamsko državo. "Polje Šer je pomembno vojaško oporišče, ki ga je vojska uporabljala za zaščito bližnjih vasi, zvestih Asadu," je dejal.

Islamska država uspešna v Siriji in Iraku
Spomnimo, v napadu na naftno polje so borci Islamske države ubili najmanj 270 vojakov, stražarjev in zaposlenih na polju. V petek pa so islamisti ubili najmanj 85 vojakov, ko so zavzeli vojaško oporišče v provinci Raka. Dejali so, da so večino vojakov obglavili, več trupel pa so obesili na vhodu v oporišče.

Organizaciji Islamska država je uspelo tako v Siriji kot sosednjemu Iraku zavzeti velika območja za vzpostavitev Islamskega kalifata.