Sirske vladne sile nadzirajo večji del Homsa. Foto: EPA
Sirske vladne sile nadzirajo večji del Homsa. Foto: EPA

Tarča napadov naj bi bile četrti Kaldija, Bab Hud, Hamidija in Bustan Al Divan, napadi pa naj bi bili najhujši doslej. Tudi vladna stran je potrdila vojaške operacije. "Te se nikoli niso ustavile. Njihova intenzivnost narašča skladno s prioritetami," je dejal vladni vir za francosko tiskovno agencijo.

Homs je sicer tretje največje mesto v Siriji s 650.000 prebivalci in eno prvih, ki so se pridružila uporu proti predsedniku Bašarju Al Asadu. Večji del mesta je pod nadzorom vladnih sil, nekatera okrožja, še posebej v starem delu mesta, pa že približno leto nadzirajo uporniki. Po osvojitvi mesta Kusair blizu Homsa in meje z Libanonom so vladne sile zasedle tudi bližnje vasi in začele nove napade na položaje upornikov v mestu, pomembnem oporišču za nasprotnike Al Asada.

V zadnjih spopadih naj bi po nekaterih navedbah umrla dva civilista. Ofenziva sicer sledi uspehom vladnih sil v provinci ob Libanonu, kjer jim v spopadih z uporniki pomaga tudi libanonsko gibanje Hezbolah. S tem je vlada znova pridobila pod svoj nadzor koridor, ki povezuje prestolnico Damask z mesti na obali Sredozemskega morja, kjer prebiva alavitska manjšina.

Več kot 90.000 mrtvih
Vojna v Siriji se zadnje tedne preveša v korist vladnih sil, čeprav naj bi imeli tudi uporniki nekaj uspehov v južnem mestu Deraa. Po podatkih Združenih narodov je od začetka vojne marca 2011 umrlo več kot 90.000 ljudi, med njimi najmanj 36.000 civilistov, več kot 1,7 milijona pa jih je razseljenih.