V Libanonu vladajo še posebej težke razmere za sirske begunce. Foto: EPA
V Libanonu vladajo še posebej težke razmere za sirske begunce. Foto: EPA
Libanon
V skoraj štirih letih vojne je bilo razseljenih že polovica Sircev. Foto: EPA

Če donatorji ne bodo nemudoma priskrbeli 51 milijonov evrov, ki so potrebni za razdelitev elektronskih nakaznic za hrano, bodo sirski begunci, ki so razseljeni v državah v soseščini, to zimo preživeli v lakoti. Agencija ZN-a s sedežem v Rimu krivdo za nastale razmere pripisuje težavam s financiranjem, ki so nastale, ker se donatorji niso držali svojih zavez.

Visoki komisar ZN-a za begunce Antonio Guterres je dejal, da kriza financiranja ne bi mogla nastati v slabšem trenutku. Med ogroženimi so številni otroci, ki se v Libanonu in Jordaniji spoprijemajo s hudo zimo brez ustreznih oblačil ali obutve, živijo pa v šotorih, zakopanih v blatu, in negotovih higienskih razmerah, je izpostavil Guterres.

Imen nočejo izdati
Pri WFP-ju niso razkrili, katere države niso izpolnile obljub o donatorskih sredstvih, so pa zunanji ministri Nemčije, Finske in Švedske novinarjem v Koebenhavnu priznali, da bi lahko njihove države storile več za zapolnitev denarne vrzeli. K dodatnim sredstvom za sirske begunce je pozval tudi Washington.

Od marca 2011 je morala zaradi vojne domove zapustiti več kot polovica Sircev. Okoli 3,2 milijona jih je pobegnilo čez mejo, več kot 7,2 milijona pa je notranje razseljenih. Državljanska vojna, ki ji ni videti konca, je terjala skoraj 200.000 življenj.

Po podatkih ZN-a bi lahko ukinitev pomoči v hrani še posebej prizadela sirske begunce v Libanonu, kjer jih je 1,1 milijona, kar predstavlja četrtino prebivalstva. Številni živijo v zasilnih zatočiščih, lopah, garažah in nedokončanih zgradbah.