Hotel v ruševinah. Foto: Reuters
Hotel v ruševinah. Foto: Reuters
Alep
V poslopju porušenega hotela je bila nekoč bolnišnica. Foto: Reuters

Uporniki so pod hotelom Carlton Citadel v bližini srednjeveške trdnjave izkopali predor in vanj nastavili razstrelivo. Državni mediji so poročali, da je bil hotel v napadu popolnoma porušen.

Hotel je veljal za enega najboljših v mestu in je v celoti obnovljen svoja vrata odprl marca leta 2011. V napadu so bile poškodovane tudi številne zgodovinske zgradbe v okolici hotela.

Proopozicijski Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so bili v napadu ubiti in ranjeni pripadniki režima predsednika Bašarja Al Asada, ki so se v tistem času zadrževali v hotelu.

Napad je izvedla uporniška skupina Islamska fronta, ki jo povezujejo s teroristično mrežo Al Kaida in si v Siriji prizadeva za vzpostavitev islamske države po šeriatskih zakonih.

V izjavi za javnost po napadu je Islamska fronta sporočila, da so zravnali hotel in bližnje zgradbe, pri tem pa ubili 50 vojakov.

Staus quo v Alepu
V zadnjih mesecih so uporniki skušali zavzeti območja v rokah vladnih sil, ki so sicer od decembra silovito bombardirale uporniške položaje v mestu.

Po dveh letih srditih spopadov za nadzor nad gospodarskim središčem države razmerje sil v mestu ostaja večinoma nespremenjeno, čeprav so v zadnjih mesecih mogoče uporniki prevzeli pobudo na bojišču.

Iz starega dela Homsa, ki je veljal za osrčje revolucije proti Asadu, se medtem še naprej umikajo uporniki po dogovoru z režimom. V sredo je oblegano sosesko zapustilo 600 ljudi, med njimi 450 borcev.