Benedikt XVI. je ob začetku sinode daroval mašo na Trgu svetega Petra. Foto: EPA
Benedikt XVI. je ob začetku sinode daroval mašo na Trgu svetega Petra. Foto: EPA
Škofje
Sinode se udeležujejo škofje z vsega sveta. Slovenijo bo zastopal celjski škof Stanislav Lipovšek. Foto: EPA
Vatikan
Začetek sinode je pozdravila množica vernikov, Foto: EPA

Ob začetku sinode, ki jo je papež sklical ob 50. obletnici drugega vatikanskega koncila, je Benedikt XVI. dejal, da je bil koncil pred pol stoletja vseobsegajoči izraz duhovnega in pastoralnega dinamizma 20. stoletja.

Obletnico koncila bodo zaznamovali v četrtek, ko se bo uradno začelo tudi "leto vere", v katerem bo Katoliška cerkev še posebej odločno pozivala k potrebi po povratku h krščanskim vrednotam.

Po papeževih besedah morata biti osnovna gradnika nove evangelizacije "poroka in družina". Opozoril je, da kriza vere in kriza poroke očitno hodita z roko v roki. Poroka je "sama po sebi evangelij, dobra novica za sodoben svet", družina pa "mala Cerkev", je dejal papež in ženske - tako verne kot ne - pozval k temu, da postanejo akterke nove evangelizacije.

Začetek slovesnosti je papež izkoristil za imenovanje dveh novih Cerkevnih učiteljev - teologa in glasnika evangelija sv. Ivana Avilskega (1499-1569) iz Španije in sv. Hildegarde de Bingen (1089-1179) iz Nemčije.

Cerkveni učitelj je naziv, ki ga podeljujejo svetim, ki so občutno vplivali na teologijo in cerkveno doktrino, podeljujejo pa ga izjemno redko, vedno posmrtno in po razglasitvi osebe za svetnika. Do leta 1970 so ta naziv podeljevali izključno moškim.

Prva sinoda po letu 1974 bo potekala do 28. oktobra in v tem času si bo 262 udeležencev z vsega sveta prizadevalo najti način za "novo evangelizacijo" v času, ko kristjani izgubljajo vpliv v Evropi, ponekod po svetu pa so žrtve diskriminacije.

Izgubljanje vpliva
Katoliška cerkev izgublja vpliv v svojih nekdanjih trdnjavah v Evropi, Severni in Južni Ameriki.

Veliko ugleda si je zapravila s pedofilskimi škandali, na katere ob razkritju ni uspela najti hitrega in ustreznega odgovora, nekatere njene vernike pa moti tudi trmasto vztrajanje pri stališčih do homoseksualnosti in posvečanja žensk v duhovnice. Vse večjo konkurenco ji v zadnjih desetletjih delajo tudi druge krščanske veroizpovedi.

Član milanske župnije Sergio Barabaschi je prepričan, da nezmožnost prilagajanja Cerkve družbenim spremembam odtujuje mlade od vere. "Cerkev se vedno prepočasi odziva na spremembe v času. O nekaterih moralnih stališčih se da pogajati," je dejal.

Za organista iz Milana Enrica Viccardija je jasno, da Cerkev preživlja težke čase zaradi škandalov v lastnih vrstah in stališč do stvari, kot je na primer zunajzakonsko življenje.

Tako Barabaschi kot Viccardi pravita, da sta privrženca kardinala Carla Marie Martinija, ki je umrl avgusta in je nekoč veljal za kandidata za papeža. Veljal je za liberalni glas v Cerkvi, za katero je dejal, da je "200 let za časom".

V spodnjem posnetku si lahko ogledate oddajo Sveto in svet, ki je posvečena 50. obletnici II. vatikanskega koncila.
Sveto in svet - 50 let II. vatikanskega koncila
Sveto in svet - 50 let II. vatikanskega koncila