Sudanci so sumničavi do izralskega jastreba (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Sudanci so sumničavi do izralskega jastreba (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Jastreba so ujeli v mestu Kereinek v regiji Darfur na zahodu Sudana, da ni običajen ptič, pa so odkrili, potem ko so opazili, da je bil opremljen z GPS-om in napravo na sončno energijo, ki prek satelita prenaša slike ozemlja. Okoli noge je imel tudi zapestnici z napisoma "Izraelska naravovarstvena služba" in "Hebrejska univerza, Jeruzalem", zato Sudanci trdijo, da so jastreba poslali na nadzorno oziroma vohunsko misijo.

Sudan je sicer pred časom Izrael obtožil, da je oktobra izvedel napad na skladišče streliva v bližini sudanske prestolnice Kartum, potem ko je zmotil delovanje sudanskih radarjev. V eksploziji sta dva človeka umrla. Tel Aviv se na te obtožbe ni odzval, je pa zatrdil, da je bilo skladišče v lasti palestinskega skrajnega gibanja Hamas v Gazi.

Izrael: Preučujemo migracije
Izrael je potrdil, da je bil ujeti jastreb, ki lahko na dan preleti več kot 600 kilometrov, opremljen z njihovimi pripomočki, a vztraja, da so mu jih namestili zaradi preučevanja gibanja teh ptičev. Okoljevarstvenik Ohad Hazofe je tako za izraelski časopis Ynet dejal, da so vsakega stotega jastreba oktobra opremili z navigacijskim sistemom GPS, ki meri razdaljo in višino njegovega letenja, zanikal pa je, da bi dobili tudi fotografije ozemlja.

Podoben "incident" se je lani zgodil v Savdski Arabiji, kjer so tamkajšnji mediji nato na dolgo poročali o tem, da je bil ptič "aretiran zaradi suma vohunjenja v okviru sionistične zarote". Savdski uradniki so te domneve zavrnili in kritizirali novinarje, da prehitro sklepajo, saj so verjeli izraelski razlagi, da je bil ptič le del migracijske študije.