Slovaška (na fotografiji premier Robert Fico) vseskozi nasprotuje politiki obveznih kvot za begunce. Foto: EPA
Slovaška (na fotografiji premier Robert Fico) vseskozi nasprotuje politiki obveznih kvot za begunce. Foto: EPA

Fico se je tako odzval na silvestrsko dogajanje v Kölnu, kjer naj bi priseljenci, moški severnoafriškega in arabskega videza, morda celo prosilci za azil, napadli na desetine žensk, policija pa je bila pri tem bolj ali manj nemočna.

Slovaki nasprotujejo kvotam
Slovaška vlada sicer že ves čas ostro nasprotuje obveznim kvotam za porazdelitev beguncev po EU-ju in je zato celo vložila tožbo na Sodišču EU-ja, do zdaj pa je sprejela zelo majhno število beguncev. A odslej Bratislava ne bo le nasprotovala kvotam, ampak bo tudi naredila vse, da prepreči nastanek neke strnjene muslimanske skupnosti v državi.

"Nočemo, da se tudi na Slovaškem zgodi kaj takega, kot se je v Nemčiji, da nekdo, ki živi in misli povsem drugače, v javnosti nadleguje naše ženske," je na na hitro sklicani novinarski konferenci poudaril Fico.

Integracija prebežnikov ni mogoča
Kot je še nadaljeval, bi morali po terorističnih napadih v Parizu zdaj dogodki v nemških mestih ljudem dokončno odpreti oči, da varnostnih groženj, povezanih z begunskim valom, ne smejo jemati zlahka. Ideja večkulturne Evrope je po njegovih besedah odpovedala, "naravna integracija" beguncev - "drugačnih načinov življenja, drugačnega mišljenja, drugačnega kulturnega ozadja in predvsem drugačne vere" - ni mogoča.