"Sam se običajno ne udeležujem ceremonialov, a tokrat sem kot lani na inavguraciji naredil izjemo, ker je to moje sporočilo in sporočilo Slovenije Ukrajini, da podpiramo legitimne zahteve demokratičnih ukrajinskih oblasti glede njenih pravic, tako glede njenega suverenega teritorija kot njenih mednarodnih ambicij. To je pravica Ukrajine in to smo dolžni spoštovati," je dejal Pahor. Foto: BoBo

Porošenko je v tem smislu Pahorju predstavil razmere na vzhodu Ukrajine in uresničevanje dogovora iz Minska. Predsednika sta se pogovarjala tudi o reformnih načrtih Ukrajine, pri čemer je Pahor ponovil slovensko podporo evropski perspektivi Ukrajine. Ob tem je opozoril, da je EU pred leti podprl evropski interes Ukrajine in zato si želi, da EU nanj tudi zdaj primerno odgovori.

Slovenski predsednik je naglasil tudi dobre odnose med državama in poudaril, da se že veseli Porošenkovega obiska v Sloveniji prihodnje leto, kar bo priložnost, da se "sodelovanje, razumevanje in medsebojna podpora še okrepijo".

Predsednika se na srečanju nista mogla izogniti niti petkovim krvavim napadom v Parizu, ki sta jih v skupni izjavi označila za dokaz, da vojne proti mednarodnemu terorizmu še zdaleč ni konec. Prepričana sta, da se je na grožnjo mednarodnemu miru treba hitro odzvati z odločnim odgovorom mednarodne skupnosti. Treba bi bilo tudi poslati jasno sporočilo tistim, ki na kakršen koli način spodbujajo ali podpirajo teroristične organizacije in dejavnosti.

Voditelje G20, ki bodo v nedeljo začeli srečanje v Turčiji, sta predsednika v skupni izjavi pozvala, naj dosežejo dogovor o vrsti ukrepov za spoprijemanje z vse večjimi varnostnimi izzivi. Kot sta dodala, sta se tudi Ukrajina in Slovenija pripravljeni pridružiti svetovnemu odzivu na terorizem.