V državah nekdanje Sovjetske zveze se na sodiščih za obsojence uporabljajo kovinske kletke. Foto: EPA
V državah nekdanje Sovjetske zveze se na sodiščih za obsojence uporabljajo kovinske kletke. Foto: EPA

"Sodišče meni, da predstavljata izjemno grožnjo družbi in zato zanju zahteva smrtno kazen," je pred sodiščem dejal Aleksander Fedorcov.

Dmitrija Konovalova je sodišče obsodilo zaradi terorizma, medtem ko je bil Vladislav Kovaljev obsojen, ker načrtovanega napada ni prijavil policiji. Med izrekanjem sodbe sta bila obsojenca zaprta v kovinski kletki.

Sodišče je Konovalova spoznalo krivega, da je podtaknil razstrelivo in sprožil eksplozijo, v kateri je 11. aprila umrlo 15 ljudi, 300 pa jih je bilo ranjenih. Smrtno kazen je za oba 25-letnika, ki sta prijatelja že od otroštva, zahtevalo tožilstvo.

Konovalov je najprej priznal krivdo za napad, vendar pa je Kovaljev pozneje dejal, da je slišal, da so njegovega prijatelja med zaslišanji pretepali. Belorusko pravosodje je pogosto tarča kritik zaradi primerov mučenja, samovolje uradnikov, ponarejanja dokazov in zlorabe prava.

Aktivisti za človekove pravice so od beloruskih oblasti zahtevali, da napadalca ne obsodijo na smrtno kazen. Belorusija ostaja edina država v Evropi, kjer je še velja smrtna kazen, ki jo izvršijo s strelom iz pištole.