V Belorusiji je sreda dan žalovanja za žrtvami ponedeljkovega napada. Foto: EPA
V Belorusiji je sreda dan žalovanja za žrtvami ponedeljkovega napada. Foto: EPA

V večerni eksploziji bombe na osrednji postaji podzemne železnice v beloruski prestolnici je bilo ubitih 12 ljudi, okoli 200 pa je bilo ranjenih. "Teroristično dejanje", kot so ga opisale oblasti, je bil prvi tak napad v nekdanji sovjetski republiki.

Tiskovni predstavnik tožilstva Pjotr Kiseljov je potrdil, da so prijeli prve osumljence za napad, in ob tem sporočil, da je eden izmed njih najverjetneje tudi storilec.

Varnostne kamere so posnele moškega, ki je na postaji Oktjabrska v Minsku pustil torbo. Bomba naj bi bila po podatkih oblasti radijsko vodena in je bila podtaknjena pod klopjo. Eksplozija je odjeknila v večernih urah v trenutku, ko so ljudje izstopali iz vlaka. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Zaslišana bo tudi opozicija
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je po televiziji sporočil, da sta osumljenca priznala izvedbo napada. Ob tem je predsednik izdal tudi ukaz o zaslišanju pripadnikov opozicije in svojih nasprotnikov. "Pridržite jih in se ne ozirajte na demokracijo ali izjave Zahodnjakov," se je glasil ukaz beloruski varnostni službi.

Zadnji evropski diktator, kot ga imenujejo nekateri na Zahodu, je varnostnim organom čestital za "briljantno operacijo". "KGB in policija sta potrebovala le en dan, da sta izpeljala briljatno operacijo in prijela osumljence," je dejal Lukašenko.