Varnost na vseh podzemnih postajah v prestolnici je poostrena. Foto: EPA
Varnost na vseh podzemnih postajah v prestolnici je poostrena. Foto: EPA
Odmevi v Belorusiji

Namestnik generalnega tožilca Andrej Šved je sporočil, da so v povezavi z napadom prijeli nekaj ljudi, po besedah notranjega ministra Anatolija Kulešova pa oblasti poznajo identiteto dveh moških, ki naj bi stala za napadom.

V televizijskem nagovoru po dogodku je Lukašenko, ki je na oblasti od leta 1994 in velja za "zadnjega evropskega diktatorja", dejal, da je bil napad usmerjen k oslabitvi miru in varnosti v državi. Belorusko KGB je pozval, naj za vsako ceno poišče storilce, namignil pa je tudi, da bi bil lahko napad "darilo, organizirano od zunaj". S tem se je spomnil tudi na eksplozijo iz leta 2008, ko je bilo na koncertu, prirejenem od dnevu neodvisnosti, ranjenih 50 ljudi. Kdo je stal za tem napadom, niso nikoli ugotovili.

Belorusko generalno tožilstvo je sporočilo, da dogodek preiskujejo kot teroristično dejanje, v Minsku pa so poostrili varnost.

Tarča postaja Oktjabrska
Eksplozija je odjeknila v ponedeljek ob 18.00 po krajevnem času na eni najbolj prometnih postaj podzemne železnice v prestolnici Minsk, Oktjabrska. Tam se križata dve progi podzemne železnice, hkrati pa postaja leži le približno sto metrov od predsednikove rezidence in palače republike, koncertne dvorane, v kateri pogosto potekajo državne slovesnosti. Bomba, ki je vsebovala od pet do sedem kilogramov eksploziva TNT, je bila očitno vodena na daljavo.

Kraj tragedije je obiskal tudi Lukašenko, ki je lani decembra znova razglasil zmago na predsedniških volitvah, a mednarodni opazovalci so potek volitev kritizirali.

Ko se je opozicija zbrala na protestu, so oblasti aretirale več kot 600 aktivistov in njegovih političnih nasprotnikov. Mnogi še danes ždijo v zaporu. Evropska unija in ZDA so zaradi decembrskih dogodkov Lukašenku in njegovim najbližjim sodelavcem prepovedale potovati na svoje ozemlje, Lukašenko pa je odvrnil, da so bili protesti poskus državnega udara, ki ga je financiral Zahod.

Odmevi v Belorusiji