Sirske vladne sile v boju proti upornikom vse pogosteje uporabljajo helikopterje in letala. Foto: Reuters
Sirske vladne sile v boju proti upornikom vse pogosteje uporabljajo helikopterje in letala. Foto: Reuters

Ob napadu sirskih vojaških sil na bencinsko črpalko je ta eksplodirala. Umrlo je več ljudi, mnogo jih je ranjenih. Prve informacije govorijo o več kot 54 mrtvih, pojavljajo se celo številke do 100 žrtev.

Eksplozija je odjeknila, potem ko so uporniki po hudih spopadih s sirsko vojsko prevzeli nadzor nad mejnim prehodom Tal al Abjad med provinco Raka in Turčijo.

Helikopter se je zaletel v letalo
Že predtem je v bližini Damaska padel vojaški helikopter. Nesreča se je zgodila, ko je helikopter zadel ob rep potniškega letala sirske letalske družbe, je poročala sirska državna televizija, ki je s tem zavrnila trditve upornikov, da so oni zadeli helikopter. Letalo družbe Syrian Airlines z 200 potniki na krovu je po dogodku brez težav pristalo.

Nova mirovna pobuda?
O stanju v Siriji je govoril tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun. Prepričan je, da sta tako režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada kot tudi sirska opozicija odločena boriti "do konca". Obenem je posvaril, da "vojaška sredstva ne bodo prinesla odgovora", in pozval k "političnemu dialogu, ki bi odražal resnična prizadevanja in voljo sirskega naroda".

Čeprav posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi naj ne bi zaznal nobene spremembe v Asadovih stališčih, pa je Ban omenil, da bi lahko ZN v kratkem predstavili novo mirovno pobudo za Sirijo.