Medvedjev je dejal, da se mu je ideja o smučarskih središčih na severnem Kavkazu porodila v Sočiju, kamor se včasih odpravi smučat s Putinom in kjer bodo leta 2014 potekale zimske olimpijske igre. Foto: EPA
Medvedjev je dejal, da se mu je ideja o smučarskih središčih na severnem Kavkazu porodila v Sočiju, kamor se včasih odpravi smučat s Putinom in kjer bodo leta 2014 potekale zimske olimpijske igre. Foto: EPA
Dagestan
Del vsakdana na nemirnem severnem Kavkazu. Foto: EPA

Regionalni voditelji in rusko ministrstvo za gospodarski razvoj so v petek ob robu gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu podpisali deklaracijo o nameri za gradnjo petih smučarskih središč v prihodnjih desetih letih. Načrt ima ime "Višina 5642" po najvišjem vrhu v Evropi, gori Elbrus na severnem Kavkazu.

Čeprav smučarska središča ne bodo v najnevarnejših pokrajinah Čečeniji in Ingušiji, pa je v načrt vključen prav tako nestabilni Dagestan, od koder sta prihajali samomorilski napadalki, ki sta aprila na moskovski podzemni železnici ubili 40 ljudi.

V vseh treh pokrajinah je bilo samo lani v spopadih, napadih in samomorilskih akcijah ubitih skoraj tisoč ljudi.

"Do zdaj nismo imeli ideje, ki bi združevala ... in prinesla službe ter vlaganja na severni Kavkaz," je oznanitev načrta pospremil ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in dodal, da imajo zdaj dobro možnost za izboljšanje stvari.

Ljudje so topli in prijazni
Za Medvedjeva je gradnja turističnih središč na Kavkazu smiselna, saj so po njegovih besedah tamkajšnji prebivalci prijazni in topli, tako da lahko ponudijo različne storitve. Sam meni, da bi lahko ob primerni pozornosti in naporih projekt postal velik uspeh.

"Upam, da se kmalu vidimo na enem izmed teh smučišč," je sklenil Medvedjev, ki je tako kot njegov predhodnik in zdajšnji premier Vladimir Putin navdušen smučar.

Ruske oblasti upajo, da bodo polovico sredstev za obsežen projekt zbrali od mednarodnih bank, kot so Morgan Stanley, JP Morgan in Citi.

Ni turizma brez miru
Nad idejo očitno niso najbolj navdušeni drugi regionalni voditelji in vodja Ingušije Junus-Bek Jevkurov, ki je lani za las preživel samomorilski napad. Opomnil je, da ne bi smeli razmišljati o turizmu, dokler še divja nasilje.

"Ko se razmere umirijo in oživimo gospodarstvo, samo takrat lahko govorimo o primerjavi Kavkaza s Švico kot turistično destinacijo," je voditeljem v Moskvi skušal naliti čistega vina Jevkurov.

Medvedjev je že večkrat dejal, da je nasilje na severnem Kavkazu največja notranja težava Rusije, glavnega krivca pa predsednik vidi predvsem v vsesplošni revščini in visoki brezposelnosti.

Skrb vzbujajoče je, da se majhnemu jedru islamskih skrajnežev pridružuje vse več mladih, ki ob pomanjkanju služb ne vidijo druge perspektive. V Moskvi zdaj upajo, da bo projekt prinesel novo upanje za to območje.