Taylor bo do konca življenja preživel za zapahi. Foto: Reuters
Taylor bo do konca življenja preživel za zapahi. Foto: Reuters

Predsedujoči sodnik George Gelaga King je dejal, da je Taylor pripadnike uporniških Revolucionarne združene fronte (RUF) in Oboroženih sil revolucionarnega sveta (AFRC) zalagal z orožjem, denarjem in nasveti, čeprav je jasno vedel za kazenska dejanja, ki so jih zagrešili.

Glavni cilj RUF-a je bilo razširiti strah in grozo. Nad civilisti so izvajali brutalno nasilje, saj so želeli ljudi prestrašiti in jih opozoriti, da se jim bodo maščevali, če se bodo upirali. V strahu pa so bile tudi tuje vlade in mednarodna skupnost, ki so, da bi se izognili novim umorom, pohabljenjem in posilstvom, RUF-u in AFRC-ju ugodile njihove zahteve," je izjavil.

V zaporu v Veliki Britaniji
65-letni Taylor je razsodbo nemirno poslušal, nato pa vstal in protestiral. Iz britanskega pripora, v katerem je bival od leta 2006, ga bodo zdaj premestili v najstrožje varovani zapor na Otoku.

Spomnimo, Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je lani odločilo, da je Taylor kriv vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med državljansko vojno v Sierri Leone, ko je pomagal upornikom pri umorih, posilstvih in mučenju na desettisoče ljudi. Taylor je pripadnike uporniške Revolucionarne združene fronte (RUF) zalagal z orožjem in denarjem, ti pa so mu plačevali z diamanti, ki so jih nezakonito kopali vojni ujetniki. Vojna v Sierri Leone je trajala 11 let in se je končala leta 2002.

Začetek sojenja pred petimi leti
Nekdanjega liberijskega predsednika so aretirali leta 2006, ko je skušal prečkati mejo med Nigerijo in Kamerunom. Najprej so ga predali sedežu posebnega sodišča ZN-ja za Sierro Leone v Freetownu, potem pa so ga zaradi varnostnih razlogov prepeljali v Haag, kjer se je sojenje začelo leta 2007. Posebno sodišče za Sierro Leone je bilo ustanovljeno z odločitvijo Varnostnega sveta ZN-a leta 2000. Med svojim delovanjem je obtožilo 13 ljudi. Za osem so odločili, da so krivi zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov, trije so umrli v zaporu, eden pa je na begu.