Wilders je obsodbo označil za norost. Foto: EPA
Wilders je obsodbo označil za norost. Foto: EPA

Sodišče je Wildersa, ki se razsodbe ni udeležil, spoznalo za krivega žaljenja spodbujanja diskriminacije, glede obtožbe spodbujanja sovraštva pa ga je spoznalo za nedolžnega. Sodišče je ocenilo, da so bile Wildersove izjave izrečene na način, da bi spodbudile druge k diskriminaciji ljudi maroškega rodu, vendar pa da "ni dovolj dokazov", da so te besede spodbujale sovraštvo. "V tem primeru je bilo najpomembnejše vprašanje, ali je Wilders prestopil mejo. Ta sodba zdaj odgovarja na to vprašanje," so sporočili sodniki v današnji sodbi.

Ob tem mu sodišče ni izreklo nobene kazni. Sodišče je v razsodbi navedlo, da je kazenska obsodba zadostna kazen za politika na takem položaju.

Predsedujoči sodnik Hendrik Steenhuis je v branju razsodbe med drugim dejal, da nihče ni nad zakonom, tudi politiki ne. Glede Wildersovih besed proti nizozemskim Maročanom (skupno jih je okoli 400.000) je dejal, da "lahko to izjavo obravnavamo kot takšno, ki vpliva na dostojanstvo skupnosti kot celote. To je žaljivo za celotno skupnost".

Wilders je že napovedal pritožbo
Wilders je v odzivu na razsodbo dejal, da je njegova obsodba poskus, da bi ga pred volitvami prihodnje leto "nevtralizirali" in je že napovedal pritožbo. Na Twitterju je najprej zapisal, da so trije sodniki, ki sovražijo njegovo stranko PVV, razglasili Maročane za posebno raso ter obsodili njega ter polovico Nizozemcev.

Nizozemskega populističnega politika so obtožili zaradi izjav na shodu v Haagu po lokalnih volitvah 2014, ko je svoje privržence vprašal, ali si na Nizozemskem želijo manj ali več Maročanov. Ko so začeli vzklikati, da jih želijo manj, pa je odgovoril, da "bodo to uredili". Policija je takrat dobila 6.400 pritožb.

53-letnemu politiku, proti kateremu se je sojenje začelo oktobra, je grozilo do dve leti zapora in dobrih 20.000 evrov globe.

To zanj ni bilo prvo sojenje: leta 2011 se je znašel na sodišču zaradi protiislamskih izjav, ko je religijo primerjal z nacizmom in pozval k prepovedi Korana. Takrat so ga oprostili obtožb.

Odmevno sojenje je vplivalo na dvig priljubljenosti Wildersove stranke, ki je po zadnjih javnomnenjskih raziskava stranka z največ podpore.