Procesi so v Argentini oživili stare rane. Foto: Reuters
Procesi so v Argentini oživili stare rane. Foto: Reuters
Obtoženi vztrajajo, da so nedolžni. Foto: Reuters

Skupno vodi sodišče 789 primerov kršitev človekovih pravic. Gre za največji proces za zločine v času diktature (1976-1983) po letu 2003, ko so sodili za zločine proti človeštvu Pomorski šoli za mehaniko v Buenos Airesu, ki je bila največji tajni center za mučenje in ubijanje.

"To bo največji proces za zločine proti človečnosti v Argentini," je komentiral odvetnik Rodolfo Yanzon. Proces naj bi trajal dve leti, v tem času pa bo pričalo kar 900 prič. Proces se je začel v Buenos Airesu v povsem polni sodni dvorani, pred sodiščem pa so se zbrali zagovorniki človekovih pravic s transparanti s pozivi k pravici.

Mnoge izmed nasprotnikov diktature so omamili, preden so jih žive vrgli iz letala v morje. Med obtoženimi je tudi osem pilotov "poletov smrti", ki so usmrtili več 100 oporečnikov. Med njimi je argentinsko-nizozemski pilot Julio Poch iz nizozemske družbe Transavia, podružnice Air Francea in KLM-ja. Septembra 2009 ga je prijela Španija in ga izročila Argentini.

Na tisoče ubitih
Obtožen je tudi Juan Alemann, v času diktature finančni minister, in sicer zaradi sodelovanja pri zasliševanju in mučenju Orlanda Ruiza, ki so ga takrat obtožili za sodelovanje v atentatu na Alemanna.
Sodili bodo tudi nekdanjima vojakoma Alfredu Astizu in Jorgeju Tigru Acosti. Dvojica je bila leta 2010 v procesu zaradi kršenja človekovih pravic v Pomorski šoli obsojena na dosmrtno zaporno kazen.

V času argentinske diktature je bilo ubitih ali pa je izginilo brez sledu okoli 30.000 njenih nasprotnikov.