Fantek se je rodil zdrav. Foto: Reuters
Fantek se je rodil zdrav. Foto: Reuters
Zdravnik naj bi ultrazvok izvedel izjemno malomarno. Foto: Reuters

V precedenčnem primeru je sodišče v Palmi de Mallorci zdravniku, katerega imena niso izdali, naložilo plačevanje 1.000 evrov na mesec za vzdrževanje otroka do njegovega 25. rojstnega dneva. "Takega primera v Španiji še ni bilo," je dejala Eva Munar, odvetnica 24-letne matere. "Ne vemo niti, ali se je kdaj zgodilo kaj podobnega kje drugje po svetu."

Fantek se je rodil oktobra 2010, šest mesecev po tem, ko je njegova mama odšla opravit splav v kliniko Emece, poroča Guardian. Operacijo so izvedli pri sedmih tednih nosečnosti. Zdravnik ji je dva tedna pozneje sporočil, da je ultrazvok pokazal, da ni več noseča.

V svoji razsodbi je sodnik Francisco Pérez dejal, da zdravnik ultrazvoku ni posvetil praktično nobene pozornosti. "Ultrazvok je trajal tri minute in že sem bila zunaj," je povedala novinarjem mama. "Potekalo je takole: V redu ste, lahko greste in normalno nadaljujete svoje življenje."

Živita pri starših
Ženska se je vrnila na kliniko šele tri mesece pozneje, ko je bila prepričana, da je morala ponovno zanositi. A nov ultrazvok je pokazal, da gre za isto nosečnost. Tedaj je bila že šest mesecev noseča, torej več kot 22 tednov, kar je v Španiji omejitev za splave. "Zatekla sem se po nasvet in dejali so mi, da bi bil splav na tej stopnji zločin," je povedala.

Španka, ki je nosečnost skrivala pred svojo družino, ker se je bala njihovega odziva, je bila tako prisiljena staršem odkriti novico. Z otrokom zdaj živita pri njih.

Čeprav je bila za poskus odstranjevanja zarodka uporabljena sesalna tehnika, se je deček rodil zdrav, mati pa je zdravnika tožila za odškodnino. Sodišče ji je prisodilo 150.000 evrov, določilo pa je tudi, da morata zdravnik in njegova zavarovalnica nadaljnjih 25 let plačevati preživnino 978 evrov mesečno. "Zdaj me preživljajo starši in ne bi smelo biti tako," je povedala ona.
Mati zdaj pomirjena
Pérez je v razsodbi med drugim izpostavil, da je mati utrpela veliko stresa, ker ni vedela, ali bo po spodletelem poskusu splava otrok rojen zdrav. Posledice zdravnikove napake bo mati čutila za zmeraj, je še dodal sodnik. "Zdaj sem v redu, ker sem stvari sprejela. Druge opcije ni. Sem srečna s svojim sinom," je dejala. "Ko mu bom morala vse to razložiti, se bom potrudila, da ga ne prizadenem. Takrat ni bil zaželen, zdaj je."

Munarjeva pa: "Jasno je, da ji je to spremenilo življenje. Tega ni načrtovala in prav gotovo ni pričakovala, da se bo po obisku klinike zgodilo to. Samo srečna sem, da se je otrok rodil zdrav in da nam ni bilo treba vložiti druge vrste primera."

Zdravnikovi odvetniki naj bi se na razsodbo pritožili.