Svet
NSA
Program zbiranja podatkov o telefonskih klicih in uporabnikih spleta izvaja ameriška nacionalna obveščevalna agencija (NSA).
Google
Pri Googlu so zanikali, da bi ameriška vlada lahko neposredno dostopala do podatkov o njegovih uporabnikih. Foto: EPA

Dodaj v

Spletni velikani želijo razkriti zahtevke po dostopih do strežnikov

EU opozarja pred kršitvami pravic Evropejcev
12. junij 2013 ob 08:55
Washington - MMC RTV SLO, Reuters

V poskusu distanciranja od programa vohunjenja so Google, Facebook in Microsoft pozvali ameriške oblasti, naj jim dovolijo objavo zahtevkov za dostop podatkov o uporabnikih in omogočijo večjo transparentnost.

Prvi se je javno odzval Google, ki je v odprtem pismu zaprosil ameriško pravosodno ministrstvo za dovoljenje za objavo števila in obsega zahtev oblasti po dostopanju do podatkov o njegovih uporabnikih, vključno z zahtevki v okviru strogo zaupnega naloga posebnega ameriškega sodišča za nadzor nad tujimi obveščevalci (Fisa). Spletnemu velikanu sta kmalu zatem sledila še Facebook in Microsoft.

Omenjene tri največje ameriške spletne družbe in druga komunikacijska podjetja so se znašla na udaru kritik, potem ko sta prejšnji teden britanski časopis Guardian in Washington Post razkrila obsežen ameriški tajni program zbiranja podatkov o telefonskih klicih in uporabnikih spleta, ki naj bi pomagal preprečevati teroristične napade in omogočal neposreden dostop do strežnikov.

Google je te obtožbe označil za neresnične in pojasnil, da bi z dovoljenjem za objavo varnostnih zahtevkov po dostopu do podatkov uporabnikov lahko pokazali, da oblastem ne omogočajo neposrednega dostopa do strežnikov.

Od leta 2010 spletni velikan vsake pol leta razkrije, koliko prošenj za dostop do podatkov uporabnikov je prejel od oblasti, vendar nikoli niso bili vključeni zahtevki v okviru Fise.

Po besedah Microsofta bi večja transparentnost glede zahtevkov po dostopanju do podatkov uporabnikov "pomagala skupnosti razumeti in razpravljati o teh pomembnih vprašanjih". Facebook je sporočil, da vodilno spletno družbeno omrežje želi predstaviti popolno sliko glede vladnih zahtevkov in odziva na njih.

Nihče naj ne bi bil varen
Obsežen program zbiranja podatkov, znan kot Prism, je medijem razkril nekdanji uslužbenec ameriške obveščevalne agencije Cia Edward Snowden, ki je zatrdil, da lahko operativci ameriške nacionalne agencije (NSA) kadar koli dostopajo do elektronske pošte kogar koli. Ameriške tehnološke družbe so zanikale, da bi imele oblasti tak neomejen dostop.

Razkritje je sprožilo veliko razburjenje med Američani, ki so kljub zagotovilom oblasti, da se zbirajo le podatki o tujcih, zaskrbljeni nad možnostjo, da je prišlo do prestrezanja podatkov o ameriških državljanih.

Zaradi ameriškega vohunskega programa je na nogah tudi Evropska unija, ki je od ZDA zahtevala zagotovila, da vohunski program ne krši pravic Evropejcev, o čemer se bo evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding pogovarjala tudi z ameriškim generalnim tožilcem Ericom Holderjem.

Čeprav ZDA poudarjajo, da je zbiranje podatkov v skladu z domačo protiteroristično zakonodajo, pa so vlade in aktivisti po svetu zaskrbljeni, ker ameriški zakoni pri tem ne nudijo nobene zaščite tujim državljanom.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
blackened
# 12.06.2013 ob 09:17
jan965
# 12.06.2013 ob 09:57
Internet - kraj kjer moški so moški, ženske so tudi moški, majhne punčke pa FBI agenti :D
šurda
# 12.06.2013 ob 10:08
ZDA nadzirajo svoje državljanke in državljane bolj kot vse
komunistične države, ki so kdaj obstajale ! Vse v imenu
varnosti, kar pa JE LAŽ, ki se razkrije takoj ko se v ZDA zgodi
kakšen "terorističen napad" kot je bil na Bostonskem maratonu
nedavno nazaj !
Res komaj čakam, da se odzove Afterburner, in
mi poajsni, da se motim !

Ker včeraj je trosil take neumnosti, da človeka kar zaboli pri
srcu !
DejanD
# 12.06.2013 ob 10:15
"V poskusu distanciranja od programa vohunjenja so Google, Facebook in Microsoft pozvali ameriške oblasti, naj jim dovolijo objavo zahtevkov za dostop podatkov o uporabnikih in omogočijo večjo transparentnost."

To je samo metanje peska v oči javnosti ter zavanjanje. Politična poteza, realno so krivi as hell- če jim nebi ameriška vlada pomagala, nebi bili tako uspešni, politično korporativen kompromis.
horus1
# 12.06.2013 ob 09:44
FB+Instagram=FBI!
stremetzky
# 12.06.2013 ob 10:09
Tale stavba na prvi sliki mi izgleda kot Kaaba v Meki :)
Soni
# 12.06.2013 ob 13:05
Ja, pa saj nas nadzirajo povsod! V naši firmi so postavili celo vrsto kamer v vse prostore, kao zaradi varnosti, sedaj pa v eni sobi sedi model in gleda kaj počnemo po oddelkih! 24 ur na dan!
In ,če sediš nekaj minut brez dela, imaš drug dan za vratom šefa, češ, da nič ne delamo!
Se sprašujem, ko grem na WC, če me kdo opazuje iz skrite kamere!
ti-ne
# 12.06.2013 ob 10:10
big brother is watching you! 24/7
Anzi23
# 12.06.2013 ob 11:48
Roser povdarek je zaenkrat!
iowa
# 12.06.2013 ob 09:19
a od tu so pobral tist screensaver :) (slika2)
Anzi23
# 12.06.2013 ob 11:39
Šurda sam pa upam, da se nebo Afterburner odzval, ker bi rad zadržal zajtrk v želodcu.
iguana
# 12.06.2013 ob 11:00
soci, upam da trolaš, lol
Jezni Smrk
# 12.06.2013 ob 13:47
Sovražim spletne velikane.
decjun
# 12.06.2013 ob 13:45
Informacije telefonskih klicev in osebnih računalnikov so danes vredne več od zlata, zato je čisto prav, da se okoli tega zganja hudič. Že to, da so ameriškim agencijam skozi zadnja vrata pustili prisluškovat Nemcem je meni nedojemljivo.
long island
# 12.06.2013 ob 11:33
Terorizem je samo izgovor, tisti ki je to pupušil ....
rondži
# 12.06.2013 ob 14:07
In potem mene kolegi sprašujejo zakaj nimam nikjer na internetu svojih slik (niti na FB ne), zakaj ničesar ne pišem po zidu FBja itd. Če želiš karkoli izvedeti o osebi samo dodaš ga na FB in ga že spoznaš samo iz njegovih lajkov, slik in podatkov. Nekateri imajo vs vpogled v njihov profil blokiran, ampak če bo policija želela kakršnekoli informacije bo že prišla do njih brez težav.
djdj
# 12.06.2013 ob 12:40
Vedno bolj verjamem v teorijo, da si sami zrežirajo "dogodke", da nastane razlog za branje/prisluhe - četudi zaradi kraje tehnoloških idej.
samoIet
# 12.06.2013 ob 10:44
glih tapravi trije so se oglasili. manjka še twitter, ki se je praktično zagnal ob iranskih demonstracijah, če se kdo še spomni tiste nede.
kakorkol če jih je včasih težko ločit - vseeno so zahteve nsa superlegitimne v primerjavi s samovoljnim korporacijskim gn*, ki dela kar mu paše.
Altair
# 13.06.2013 ob 20:55
Od izuma interneta naprej je jasno, da je namenjen vohunjenju za ljudmi vseh vrst. Vsak, ki pozna razvoj kriptiranja podatkov ve, da so podatki vedno ravno prav zaščiteni. To pomeni, da so kriptirani tako, da navadnim smrtnikom onemogočajo preprost vpogled in hkrati tudi tako da zainteresirani strokovnjaki zlahka zlomijo zaščito. Vodilna institucija na svetu pri tem je NSA (vsaj bila je, lahko da so jih po levi že prehitele kitajske oblasti). Vsi vemo, da so, ko so v ameriki izumili šifrirni algoritem DES prepovedali uporabo dolgih ključev, ker bi NSA porabila preveč časa za pridobivanje tako kriptiranih podatkov. Tako so določili 64bit dolg ključ, pa ni bilo nobenih tehničnih ovir za 1024bitnega ali še daljšega. Samo politični.
Daljše ključe so dovolili kasneje, ko je dekriptirna moč NSA narasla tako, da so novim daljšim ključem postali kos.
To da pa spletni velikani trdijo, da ne dajejo dostopa do podatkov njihovih uporabnikov je pa larifari. Dajo, ne dajo je povsem nepomembno, saj si vlade to možnost preprosto vzamejo.
a-bra-ka-da-bra
# 13.06.2013 ob 07:47
Sicer pa, če človek živi pošteno, se nima česa bati, tudi če pridejo do mojih osebnih podatkov.
------------------------------------

A ni lepo biti naiven?
gregorsu
# 13.06.2013 ob 00:53
kapitalski velikani financirajo volitve in predsednik dela v dobro njihovih interesov, če želi, da mu bodo še donirali... zdaj se bodo pa še norca brili z nami...
sanauna
# 12.06.2013 ob 22:23
V nekaj mesecih se bo zgodil voden rezisiran teroristicni napad,ki bo opraviceval vse te tehnike nadzora oz. svetovna javnost bo malo utisala svoje argumente proti NSA,...in posledicno se bo povecal nadzor nad nami ovcami,....vse v imenu SIONIZMA in ZDA vojne proti kvazi nevidnem sovrazniku terorizma,..zelja po svetovnem vladanju se je le povecala ta proces je skrbno voden in se sprasujem kaj je naslednji korak za vecje zasuznjevanje ljudi?!!
ALJAZpec
# 12.06.2013 ob 12:04
FISA=foreign intelligence surveillance ACT. Pa Slovenija??
GmO
# 12.06.2013 ob 12:28
Kdor ima računa na kateremkoli spletnem portalu je s tem avtomatično dal na "javno razpolago" svojo "privacy". Zato pa je prav, da se vsakdo zaveda, da resnična "privacy" na spletu ne obstaja. Sicer pa, če človek živi pošteno, se nima česa bati, tudi če pridejo do mojih osebnih podatkov. Pažnja pa ni odveč, ko gre za spletna plačevanja, ipd., tam je treba biti nadvse pozoren!
soci
# 12.06.2013 ob 10:18
Od leta 2010 spletni velikan vsake pol leta razkrije, koliko prošenj za dostop do podatkov uporabnikov je prejel od oblasti, vendar nikoli niso bili vključeni zahtevki v okviru Fise.“
Iz tega jasno lahko sklepamo dvoje:
1. Oblast da PROŠNJO!!!!!, če bi lahko dostopil do računa uprabnika. Google varuje zasebnost in tu je bojazni konec.
2. Fisa ne da prošnje, Google ne obravnava prošnje ker jo pač nima in stvar je jasna: Fisa se s sklonjeno glavo povleče in podatki so varni. CIA pa tako in tako ni omenjena, ker njene prošnje verjetno Google sploh nebi obravnaval.
Torej, stvar je varna in lahko mirno in spokojno ter varno komunicirate s svojimi ljubicami(ljubimci), demokratičnimi posamezniki, dogovarjate demokratične posle in nič se vam ne more zgoditi.
PS
Ne pozabite pri tem definirati demokracijo, poslužite se pri tem Googla in ne pozabite pri tem odpreti sajta z.---.us.
VemDaNeVem
# 12.06.2013 ob 11:05
in kaj je tukaj čudnega. Nič, ker je vohunjenje druga najstarejša obrt na svetu. V komunizmu smo imeli v vsaki krajevni skupnost svojega špiclja, ki je nadzoroval gostilniške debate. Vsaka šola je imela "tršico" (partijskega sekretarja), ki je nadzorovala mladino. V vsakem TOZD podjetju je bil špijun, ki je ocenjeval zaposlene in o politično dvomljivih pisal beležke. Na nekatere šole (FDV še posebej :) ) so najprej pregledali tvoj dosje.

Danes pač imamo tehnologijo in več informacij, da to ameri počnejo ni nobeno presenečenje, samo nekdo je to potrdil. Strici iz ozadja (vlada) pa tudi veliki brat (NSA) in njihovi otroci (google, FB, itd) vas opazujejo.
RoSeR
# 12.06.2013 ob 11:41
Zakaj vas moti? Če ste normalen prebivalec te Zemlje, vas nima kaj (zaenkrat) skrbeti. Če pa ste hackerji, teroristi, kriminalci, itd. potem pa se raje skrijte :)
Kazalo