Med prejemniki odlikovanj je tudi šest vojnih zločincev. Foto: MMC RTV SLO
Med prejemniki odlikovanj je tudi šest vojnih zločincev. Foto: MMC RTV SLO
Odlikovanja fašistom

Med prejemniki teh odlikovanj je tudi šest vojnih zločincev. Sramotna podelitev spornih odlikovanj lahko preraste v škandal mednarodnih razsežnosti.

Od leta 2004 je 10. februar državni dan spomina, ki ga v Trstu zaznamujejo s slovesnostjo pred bazoviško fojbo, v Rimu pa tudi s podelitvijo medalj žrtvam za domovino oz. njihovim potomcem do šestega kolena.

Pravico do priznanja imajo ubiti na tem območju po 8. septembru oz. njihovi sorodniki, je dejal član komisije za podelitev teh odlikovanj Paolo Sardos Albertini. Torej tudi Italijani, ki so mučili in ubijali, pošiljali ljudi v nemška taborišča smrti, streljali partizane.

"So ljudje, ki so precej sporni zaradi njihove pripadnosti fačističnim enotam," pravi zgodovinar v Trstu Sandi Volk. In tudi vojni zločinci, trdijo zgodovinarji. Med odlikovanimi so jih, za zdaj, našli kar šest. "Kdo med njimi je bil obtožen vojnih zločinov, postavljen pred sodišče in obsojen?" je dejal Albertini.

Razumeti je torej, da ni šlo za 11-letno napako, temveč za zavestno odločitev komisije, ki jo dopušča državni zakon. "To je poveličevanje fašistov, " je še kritično dejal Sandi Volk.

Tukajšnji Slovenci med prvimi zahtevajo razveljavitev teh sramotnih priznanj. "Da bi prišlo do ponovne revizije tega podeljevanja in bi se te stvari po vseh letih vendarle razčistile," je dejal Igor Švab, občinski svetnik v Trstu.

Verjetno bi se morala oglasiti tudi Ljubljana. Slovenci smo bili žrtev fašističnega genocida, za katerega v Italiji ni odgovarjal še nihče.

Odlikovanja fašistom