Generalna skupščina Unesca zaseda od 25. oktobra do 10. novembra. Foto: EPA
Generalna skupščina Unesca zaseda od 25. oktobra do 10. novembra. Foto: EPA
Palestinske zastave
Palestinci si že dolgo prizadevajo za svojo neodvisno državo. Foto: EPA

Za članstvo Palestincev v Organizaciji združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo je na zasedanju v Parizu glasovalo 107 držav, 14 jih je bilo proti, 52 držav pa se je glasovanja vzdržalo. Palestinci si s članstvom v Unescu obetajo okrepljeno podporo v njihovih prizadevanjih za članstvo v Združenih narodih, za katero so zaprosili na septembrskem zasedanju Generalne skupščine ZN-a.

Proti članstvu Palestincev so poleg Izraela in ZDA med drugim glasovale še Kanada, Nemčija in Nizozemska, medtem ko so članstvo med drugimi podprle Brazilija, Rusija, Kitajska, Indija, Južnoafriška republika in Francija.

Slovenska podpora
Slovenija je glasovala za članstvo in s tem podprla prizadevanja v smeri vzpostavitve samostojne države Palestine v prihodnosti, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva (MZZ) in dodali, da je cilj Unesca prispevati k miru in varnosti s spodbujanjem sodelovanja na področjh izobraževanja, znanosti, kulture in komunikacij med narodi ter s tem širiti splošno spoštovanje pravičnosti, vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki jih priznavajo vsi narodi, ne glede na raso, spol, jezik ali vero.

Po neuspelih dolgotrajnih mednarodnih pogovorih glede možnosti, da se glasovanje v Unescu za članstvo Palestine v tej organizaciji odloži do sprejetja odločitve glede članstva Palestine v ZN-u, je na zasedanju Generalne skupščine Unesca vseeno bilo glasovanje, kjer je bila Palestina s 107 glasovi podpore sprejeta kot nova članica Unesca, je MZZ še zapisal v sporočilu za javnost.

EU brez enotnega stališča
"Današnje dejanje bo zapletlo našo zmožnost za podporo Unescu," je povedal ameriški veleposlanik pri Unescu David T. Killion in pojasnil, da se ZDA zavedajo potrebe po palestinski državi, ki bi bila ob izraelski državi, a sami prisegajo na samo eno pot in to so neposredna pogajanja, pri katerih ni bližnjic, dejanja, kot je današnje, pa so kontraproduktivna. ZDA v proračun Unesca prispevajo 22 odstotkov vseh sredstev.

Po glasovanju so iz ameriškega zunanjega ministrstva sporočili, da za november ne bodo nakazali predvidenih 60 milijonov dolarjev,

Glasovanje je tudi pokazalo na razlike med članicami Evropske unije, avstrijska veleposlanica pri Unescu Ursula Plassnik, katere država je podprla palestinsko članstvo, pa je izrazila obžalovanje, da EU ni enoten glede palestinskega vprašanja.

Izrael je izid glasovanja označil za tragedijo. "Ta resolucija je tragedija za Unesco ... Unesco se ukvarja z znanostjo, in ne z znanstveno fantastiko", je dejal izraelski veleposlanik pri Unescu Nimrod Barkan. Na vprašanje, kaj meni o državah, kot je Francija, ki je glasovala za sprejem Palestine, je Nimrod dejal, da "to zagotovo pomeni, da bodo izgubile sposobnost imeti kakršen koli vpliv na Izrael".