Iz Sirije dan za dnem prihajajo slabe novice. Foto: Reuters
Iz Sirije dan za dnem prihajajo slabe novice. Foto: Reuters
Sirski begunci
Sirska državljanska vojna je povzročila najhujšo begunsko krizo v zadnjih 20 letih. Foto: EPA
Sirski begunci
Pozabljeni od sveta. Foto: EPA
Razpadajoča Sirija

Ruski in ameriški zunanji minister, Sergej Lavrov in John Kerry, sta se po pogovorih strinjala, da je potrebna "objektivna preiskava" incidenta. Lavrov je ameriškemu kolegu pojasnil še, da je takoj po prvih poročilih o napadu s kemičnim orožjem "ruska stran pozvala sirsko vlado, naj sodeluje s strokovnjaki ZN-a". "Zdaj je na opoziciji, da zagotovi varen dostop misiji do kraja domnevnega incidenta," še navajajo na ministrstvu. V napadu je umrlo več sto ljudi.

Kerry je o incidentu govoril tudi s sirskim opozicijskim voditeljem Ahmedom Asijem Džarbo in francoskim zunanjim ministrom Laurentom Fabiusom. Prek telefona je bil v stiku tudi z visokimi predstavniki EU-ja, ZN-a, Jordanije, Katarja in Turčije, vsebina pogovorov pa ni znana.

Banova opozorila
O napadu v Siriji je govoril tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je pozval k "takojšnji preiskavi". "Kdor koli kjer koli in pod kakršnimi koli pogoji uporabi kemično orožje, krši mednarodne zakone. Gre za zločin proti človečnosti, zato mora biti izvajalec hudo kaznovan," je izjavil Ban. Pozval je tudi inšpektorje ZN-a, ki so trenutno v Siriji, naj jim režim omogoči, da preverijo hude obtožbe upornikov. Inšpektorji imajo trenutno mandat le za obisk treh predhodno dogovorjenih krajev.

Ban je povedal tudi, da je svoji odposlanki Angeli Kane naročil, naj nemudoma odpotuje v Damask. "Ne morem si zamisliti nobenega dobrega razloga, zakaj bi katera koli stran - bodisi vlada ali opozicijske sile - zavrnila to priložnost, da se zadevi pride do dna," je še dodal.

Milijon otrok zbežalo čez mejo
Medtem je število otrok, ki so bili zaradi nasilja prisiljeni zbežati iz Sirije, doseglo milijon, so opozorili pri Združenih narodih, ki so to grozljivo število označili za "sramoten mejnik". Unicef (Sklad ZN-a za otroke) in visoki komisariat ZN-a za begunce (UNHCR) sta ob tem zapisala, da je še dodatna dva milijona otrok razseljenih znotraj države, v kateri že dve leti divja državljanska vojna.

Vodja Unicefa Anthony Lake je poudaril, da milijonti otrok begunec "ni le še ena številka". "To je resničen otrok, odtrgan od doma, morda celo od družine, ki se sooča z grozotami, ki jih lahko le poskušamo razumeti. Vse nas mora biti sram, saj mednarodna skupnost ni izpolnila svoje odgovornosti, ki jo ima do otrok. Zdaj se moramo ustaviti in se vprašati z vso svojo vestjo, ali lahko nadaljujemo takšno početje," je poudaril.

V sosednje države
Unicef in UNHCR poudarjata, da otroci predstavljajo polovico vseh beguncev, ki so zbežali pred konfliktom v Siriji. Večina beguncev se je zatekla v Libanon, Jordanijo, Turčijo, Irak in Egipt, vse več pa jih beži tudi v severno Afriko in v Evropo.

Po zadnjih podatkih je okoli 740.000 sirskih beguncev mlajših od 11 let. "Na kocki je nič manj kot preživetje in blaginja generacije nedolžnih. Sirski otroci izgubljajo domove, družinske člane in svojo prihodnost. Čeprav so prečkali mejo, da bi bili varni, doživljajo travmatično izkušnjo, zaradi katere izgubljajo upanje," je poudaril visoki komisar ZN-a za begunce Antonio Guterres.

Temna prihodnost
Po navedbah ZN-a je v konfliktu v Siriji umrlo že več kot 100.000 ljudi. Krvavo zatrtje protestov proti režimu predsednika Bašarja Al Asada se je začelo marca leta 2011. V ZN-u svarijo še, da se otroški begunci spoprijemajo z nevarnostjo, da bodo prisiljeni v otroško delo, zgodnje poroke in morda celo spolno izkoriščanje ter trgovino z ljudmi. V Jordaniji, Libanonu in Iraku je brez spremstva odrasle osebe ali ločeno od svoje družine meje prestopilo 3.500 otrok.

Unicef in UNHCR se pri pomoči otroškim beguncem spopadata tudi s pomanjkanjem sredstev, saj sta lahko le 118.000 izmed njih omogočila nadaljevanje šolanja, le vsak peti pa obiskuje psihologa.

Razpadajoča Sirija