Supervolilna nedelja v Srbiji naj še ne bi dala odgovora na vprašanje, kdo bo novi predsednik države. Foto: Reuters
Supervolilna nedelja v Srbiji naj še ne bi dala odgovora na vprašanje, kdo bo novi predsednik države. Foto: Reuters
Supervolilna nedelja v Srbiji

Predsedniške volitve potekajo osem mesecev prej, kot je bilo predvideno, saj se je Tadić odločil za predčasnen odstop s položaja pretekli mesec, predvsem z namenom, da svoji stranki pomaga do zmage na parlamentarnih volitvah. Poleg predsedniških potekajo tudi parlamentarne in lokalne volitve ter pokrajinske volitve v Vojvodini.

Do 10. ure je po podatkih srbske volilne komisije glasove oddalo 10,98 odstotka volilnih upravičencev. V Novem Sadu so prijeli več ljudi, ki so volivcem nudili denar, da bi glasovali za določene stranke. Za en glas naj bi ponujali 2.500 dinarjev (okoli 23 evrov).

Nikolić je med volilno kampanjo napadal predvsem gospodarske neuspehe sedanje vlade. Gospodarski položaj v Srbiji res ni rožnat; država se spopada z rekordno, 24-odstotno brezposelnostjo, pesti jo tudi visok zunanji dolg, vreden 45 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). Mesečna plača v povprečju znaša okoli 350 evrov.

Tadićevi vladajoči demokrati so pred volitvami obljubljali, da bodo nadaljevali začrtano evropsko pot in spodbujali tuje investicije.

Dačić jeziček na tehtnici
Ankete so kazale, da bo izid tesen, možnost za oblikovanje vlade bi lahko dobila tako opozicijska Srbska napredna stranka kot demokrati. Jeziček na tehtnici bodo predvidoma tretjeuvrščeni socialisti Ivice Dačića, ki so bili do zdaj v koaliciji s Tadićem. Nikolić in Tadić, tako kažejo ankete, se bosta za predsedniško mesto potegovala v drugem krogu 20. maja. Poleg njiju se za mesto predsednika poteguje še 10 kandidatov.

Člane 250-članske skupščine bo okoli sedem milijonov volivcev lahko izbiralo med 3.000 kandidati iz 18 volilnih list. Petodstotni volilni prag naj bi prešli še Preokret Čedomirja Jovanovića, radikalci Vojislava Šešlja, Združene regije Srbije Mlažana Dinkića in Demokratska stranka Srbije nekdanjega predsednika in premierja Vojislava Koštunice.

Okrepljen nadzor na severu Kosova
Volitve za srbsko manjšino na Kosovu je v imenu Srbije pripravila Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Zveza Nato je zaradi morebitnih nemirov na sever Kosova poslala nov nemško-avstrijski bataljon s 750 vojaki. Tudi kosovska policija je okrepila nadzor.

Supervolilna nedelja v Srbiji