V petih evropskih državah bodo potekale volitve, ki bodo nakazale, v katero smer bi lahko šla Evropa. Foto: Reuters
V petih evropskih državah bodo potekale volitve, ki bodo nakazale, v katero smer bi lahko šla Evropa. Foto: Reuters
Grčija
Skrajna levica in desnica v Grčiji sta podporo pridobivali tudi zaradi napovedi, da bosta ustavili strogo varčevanje. Foto: EPA
Pred volitvami v Srbiji
Pred volitvami v Grčiji
Berlin ne želi sprememb v Parizu
Pred lokalnimi volitvami v Italiji

Vsake volitve posebej bi lahko pomembno vplivale na nadaljnje dogodke v regiji, če ne celo Evropi.

Francija
Evropska levica je v zadnjih letih bolj kot ne potrta, a v Franciji se utegne to spremeniti. Britanski časopis Guardian napoveduje številne spremembe evropske politike v kriznem času, če bo zmagal Francois Hollande.

Predsedniške volitve bo neposredno iz Francije za MMC spremljal dopisnik RTV Slovenija Matjaž Trošt. Njegova poročila boste lahko spremljali na MMC-ju, k branju prvega vabljeni že jutri.

Predsednik Hollande bi podedoval mizerno ekonomsko stanje in bi lahko pričakoval negativne trende na finančnih trgih, kar bi še omejilo njegov prostor za ukrepanje. Nekaj tednov po zmagi bi ga čakal njegov prvi vrh EU-ja, na katerem bi se ali spopadel ali pa sklepal kompromise z nemško kanclerko Angelo Merkel glede v Nemčiji napisanega scenarija za fiskalni pakt evroobmočja. Če bo Franciji še naprej vladal Nicolas Sarkozy, pri reševanju krize v evroobmočju ni pričakovati večjih sprememb.

Grčija
Evropa bo še bolj kot volitve v Franciji verjetno spremljala v Grčiji. Predvolilne ankete močno zadolženi državi napovedujejo nestabilnost, mogočo paralizo in morda celo nove predčasne volitve.

Gospodarski krizi se v zibelki demokracije utegne pridružiti še politična. Levosredinski stranki Pasok in desnosredinski Novi demokraciji napovedujejo skupaj manj kot 40 odstotkov glasov, zato t. i. velika koalicija med njima ni mogoča brez sodelovanja vsaj še ene stranke. Pred volitvami sta zaradi težkih razmer največ pridobili skrajna levica in neofašistična desnica.

Če se bo nova vlada lahko oblikovala, se bo težko izognila velikanskim pritiskom iz Berlina in Bruslja, naj ne izpodbija drakonskih varčevalnih pogojev, ki jih mora država izpolniti v zameno za finančno pomoč. Skušnjava utegne biti kljub temu prevelika, kar bi še okrepilo ugibanja o morebitnem bankrotu Grčije ali pa njenem izhodu iz evroobmočja.

Nemčija
V Nemčiji bodo pripravili volitve v zvezni deželi Schleswig - Holstein. Regionalna vlada odseva tisto v Berlinu – koalicija krščanskih demokratov kanclerke Merklove in manjših liberalnih Svobodnih demokratov. Zadnji so v zadnjih regionalnih volitvah doživljali hude poraze, a naj bi se jim v Kielu uspelo prebiti v parlament.

Opozicijski koaliciji socialnih demokratov in Zelene stranke v javnomnenjskih anketah kaže nekoliko bolje, možnost trdne koalicije katere koli strani pa utegnejo zamajati vzhajajoči zvezdniki – Pirati. Piratska stranka naj bi v svojem prvem poskusu dobila približno deset odstotkov glasov.

Italija
Lokalne volitve v Italiji, tudi v Furlaniji - Julijski krajini, se bodo začele v nedeljo, končale pa v ponedeljek. Pomenijo prvi preizkus razpoloženja med Italijani po koncu mandata nekdanjega premierja Silvia Berlusconija in preizkus podpore začasnemu premierju Mariu Montiju, ki je vodenje Italije prevzel, da bi popeljal državo iz krize. Zaradi škandala o prilaščanju denarja je pričakovati slabe izide Severne lige Umberta Bossija na industrijskem severu Italije, kar bi bila dobra novica za Montija.

Srbija
V prestolnicah zahodne Evrope so prepričani, da lahko srbski predsednik Boris Tadić ponovno osvoji predsedniški mandat, a ga čaka težek boj z resnim tekmecem, protizahodnjaškim nacionalističnim desničarjem Tomislavom Nikolićem. V Srbiji bodo potekale tudi parlamentarne in lokalne volitve, posebej vroče pa utegne biti na Kosovu, kjer so se Natove enote v pričakovanju nemirov okrepile, volitve za srbsko manjšino pa naj bi vodili mednarodni volilni organizatorji.

Pred volitvami v Srbiji
Pred volitvami v Grčiji
Berlin ne želi sprememb v Parizu
Pred lokalnimi volitvami v Italiji