Ljudje sporočila z dobrimi željami za Nelsona Mandelo odlagajo pred bolnišnico v Pretorii in njegovo hišo v Johannesburgu. Foto: EPA
Ljudje sporočila z dobrimi željami za Nelsona Mandelo odlagajo pred bolnišnico v Pretorii in njegovo hišo v Johannesburgu. Foto: EPA

Odpovedal sem svoj današnji obisk Mozambika, da bi ga lahko obiskal in se posvetoval z zdravniki. Mandeli gre danes veliko bolje kot v sredo, ko sem ga nazadnje videl.

Predsednik Južne Afrike Jacob Zume
Nelson Mandela
Danes 94-letni Nelson Mandela je simbol boja proti apartheidu in boja za človekove pravice v Južni Afriki in drugje po svetu. Foto: EPA
Mandela v kritičnem, a stabilnem stanju
Mandela v vse slabšem stanju

Zdravstveno stanje nekdanjega južnoafriškega predsednika, ki je v bolnišnici v Pretorii že od 8. maja, se je v zadnjih 48 urah močno poslabšalo in je zelo kritično, a v četrtek popoldne so iz urada predsednika Jacobe Zume sporočili, da se je Mandelovo stanje izboljšalo.

Otroci in sorodniki zbrani v bolnišnici
Kot poročajo tuji mediji, ga pri življenju ohranjajo le še aparati, saj ne more več samostojno dihati. Najstarejša Mandelova hčerka Makaziwe Mandela je po obisku svojega očeta v bolnišnici povedala, da se njen oče še vedno odziva. "Ne bom lagala, ni videti dobro. A ko se z njim pogovarjamo, se odziva in skuša odpreti oči. Še vedno je z nami. Mogoče je, da počasi ugaša, a še je z nami," je povedala novinarjem pred bolnišnico v Pretorii.

Tudi Mandelov nečak, 60-letni Napilisi Mandela, je povedal, da Mandelo pri življenju ohranjajo aparati. "Slabo je, ampak kaj moremo," je še dodal, medtem ko se v bolnišnico zgrinjajo njegovi sorodniki, prijatelji in nekdanji sodelavci, pred bolnišnico pa se zbira vse več ljudi, ki se želijo pokloniti velikemu državniku.

Zuma odpovedal svoje potovanje v Mozambik
Predsednik Zuma je, potem ko je Mandelo obiskal v bolnišnici, odpovedal svoj napovedani obisk v sosednjem Mozambiku, kjer bi se moral udeležiti vrha razvojne skupine južnoafriških držav. Njegov tiskovni predstavnik Mac Maharaj je povedal, da je Mandelovo stanje zelo resno, in opozoril, da bodo vse relevantne informacije o Mandeli prišle izključno iz predsednikovega urada. Dejstvo, da je Zuma po obisku v bolnišnici odpovedal svoje potovanje, še dodatno govori o resnosti položaja in zdravstvenega stanja nekdanjega predsednika.

94-letni Mandela že 20 dni leži v bolnišnici v Pretorii, kamor so ga pripeljali zaradi okužbe pljuč. To je sicer že njegova četrta hospitalizacija od decembra dalje. Zaradi pljučne okužbe in odstranitve žolčnih kamnov je bil v bolnišnici decembra, zaradi akutne okužbe dihal je nekaj dni v bolnišnici ostal tudi januarja, na začetku aprila pa je zaradi pljučnice v bolnišnici preživel deset dni. Vodstvo bolnišnice je v izjavi zapisalo, da delajo vse, kar je v njihovi moči, da Mandeli omogočajo kar se da udobno bivanje.

Južnoafričani molijo in hkrati že žalujejo
Zaradi poročil o vse slabšem zdravstvenem stanju svojega ljubega nekdanjega predsednika se pred bolnišnico v Pretorii vsak dan zbira na stotine ljudi, ki tam polagajo rože, prinašajo sporočila z dobrimi željami in molijo za Madibo, kot mu pravijo v Južni Afriki. "Mandela je zelo star in pri teh letih življenje ni prijetno. Molim, da ga bo Bog tokrat vzel. Mora oditi, mora počivati," je za agencijo Reuters povedala 60-letna čistilka iz Johannesburga Ida Mashego. Številni ljudje se zbirajo tudi pred Mandelovo hišo v Johannesburgu.

Kot poroča agencija Reuters, so se Južnoafričani v zadnjih dneh sprijaznili z dejstvom, da bodo izgubili svojega junaka. "Grozno nam bo, ko bo odšel, a bomo hkrati slavili njegovo življenje. Za to državo je naredil toliko dobrega," je povedal 25-letni John Ndlovu.

Simbol boja proti apartheidu
Mandela za Južnoafričane in ljudi po vsem svetu predstavlja simbol upora proti nepoštenosti ter steber v boju proti apartheidu in vladavini bele manjšine. Zaradi boja proti apartheidu in za človekove pravice temnopolte večine v Južni Afriki je v zaporu na otoku Robben in v zaporu v predmestju Cape Towna preživel skupno 27 let.

Po izpustitvi leta 1990 je leta 1994 postal prvi temnopolti predsednik Republike Južne Afrike. Na položaju je ostal samo en mandat in leta 1999 vodenje države prepustil svojemu nasledniku Thabu Mbekiju. Iz politike in javnega življenja se je umaknil leta 2004. Leta 1993 je skupaj z nekdanjim predsednikom JAR-a Frederikom de Klerkom prejel Nobelovo nagrado za mir za prizadevanja za končanje apartheida.

Odpovedal sem svoj današnji obisk Mozambika, da bi ga lahko obiskal in se posvetoval z zdravniki. Mandeli gre danes veliko bolje kot v sredo, ko sem ga nazadnje videl.

Predsednik Južne Afrike Jacob Zume
Mandela v kritičnem, a stabilnem stanju
Mandela v vse slabšem stanju