Sindikat RTM opozarja na nespoštovanje sporazume glede dela in izmen. Foto: Reuters
Sindikat RTM opozarja na nespoštovanje sporazume glede dela in izmen. Foto: Reuters

Kot je sporočil sindikat RMT, naj bi prekinitev stavke omogočila "nadaljnja podrobna pogajanja po nekaj napredka v pogovorih". V RMT so sicer zatrdili, da spor zaenkrat ostaja.

Delavci RMT-ja naj bi stavkali ta konec tedna ter v zadnjem avgustovskem tednu, ko bodo na Otoku obeleževali praznik, skratka na vrhuncu poletne sezone.

Danes so zaradi stavke odpovedali le eno jutranjo povezavo iz Londona do Bruslja in eno popoldansko v obratni smeri.

Delavci so se za stavko odločili zaradi nezadovoljstva z delovnikom oziroma razporeditvijo izmen. Kot poroča AFP, sporazum med delavci in družbo iz leta 2008 sicer dobro ureja vprašanje dela in izmen, a ga po navedbah sindikata Eurostar ne spoštuje.

V podjetju zagotavljajo, da bo stavka vplivala na največ štiri vožnje na dan. Ker bodo stavkali le britanski delavci, bodo vpoklicali več belgijskih in francoskih zaposlenih. Zagotovili so še, da si prizadevajo za skupno rešitev težave, a obenem za zdaj zavračajo neposredne pogovore s sindikatom.

V Angliji začeli najdaljšo stavko
Pred dnevi smo poročali o začetku petdnevne stavke zaposlenih na železnici na jugu Anglije, ki so z železniško družbo Southern v sporu zaradi vloge sprevodnikov. Ti so namreč zdaj pristojni za odpiranje in zapiranje vrat, kot trdi eden najmočnejših britanskih sindikatov RMT, pa se družba Southern zavzema za to, da bi vlak upravljal le strojevodja, s čimer bi se zmanjšala varnost, za kar jamčijo sprevodniki. Če bo stavka res trajala pet dni, bo to po poročanju BBC-ja najdaljša železniška stavka na Otoku po letu 1968.