Oblasti izvajajo cepljenja in zdravljenja, a številni prebivalci so do zdravstvenih delavcev nezaupljivi. Foto: Reuters
Oblasti izvajajo cepljenja in zdravljenja, a številni prebivalci so do zdravstvenih delavcev nezaupljivi. Foto: Reuters

Vladna ekipa za nadzor bolezni in odziv nanjo je sporočila, da je medtem potrjenih in mogočih primerov okužbe več kot 3.000. Gre za drugo najhujšo dokumentirano epidemijo tega virusa.

Kljub razvoju učinkovitega cepiva in zdravljenja imajo zdravstveni delavci težave pri omejevanju širjenja bolezni v odročnih predelih vzhodnega dela države, kjer potekajo spopadi, saj so številni prebivalci nezaupljivi do njihovega dela.

"Da bi zdravljenje delovalo, mu morajo zaupati, kot morajo zaupati zdravstvenemu osebju, ki ga izvaja. To bo terjalo čas, sredstva in veliko trdega dela," so po poročanju Reutersa sporočili v Mednarodni zvezi društev Rdečega križa.

Gre za deseti izbruh ebole v Demokratični republiki Kongo, a prvi v gozdnatih hribovskih pokrajinah Severni Kivu in Ituri, kjer na določenih območjih nasilje milic in etnični poboji že desetletja spodkopavajo varnost.

Zdravstveni delavci so medtem 16. avgusta potrdili prve primere okužbe v pokrajini Južni Kivu. Kmalu zatem se je neka ženska okužila z virusom na odročnem ozemlju pod nadzorom milic v Severnem Kivuju, stotine kilometrov stran od drugih znanih primerov okužbe.

To je deseti izbruh ebole v DR Kongu. Foto: Reuters
To je deseti izbruh ebole v DR Kongu. Foto: Reuters

WHO zaskrbljen

Tiskovni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Christian Lindmeier je v torek dejal, da si s partnerji na terenu prizadevajo, da bi čim prej dosegli ljudi in identificirali primere okužbe.

WHO je izrazil zaskrbljenost zaradi vse večje geografske razširjenosti bolezni, organizacija pa je potrdila, da se virus ni razširil v večjem mestu Goma, čeprav so tam julija in avgusta odkrili štiri primere.

Sosednja Uganda je v petek sporočila, da bodo mlado dekle, ki se je okužilo z ebolo, vrnili v DR Kongo na zdravljenje. Od junija so v Ugando iz DR Konga prišli štirje primeri okužbe.

Od trenutnega izbruha je bil smrtonosnejši le izbruh v zahodni Afriki med letoma 2013 in 2016. Takrat je od 28.000 okuženih umrlo več kot 11.300 ljudi.