Poslopje so obkolili policisti in pripadniki posebnih enot. Foto: Reuters
Poslopje so obkolili policisti in pripadniki posebnih enot. Foto: Reuters

Streli so odjeknili na dvorišču močno varovane zgradbe ameriške mornarice na jugovzhodu Washingtona. Ubitih je bilo 13 ljudi.

Policija še ne ve, kaj je bil motiv za napad, a naj ne bi šlo za terorizem. Po poročanju medijev je ubiti napadalec moški, ki je bil od leta 2007 do leta 2011 zaposlen v mornarici. Po uboju napadalca se je policija lotila preiskovanja območja okoli poveljstva mornarice v iskanju morebitnih dveh preostalih strelcev, ki naj bi bila oblečena v vojaški uniformi.

Zaradi incidenta so na letališču v Washingtonu za uro in pol ustavili odhodne polete. Pristanki so medtem ves čas potekali nemoteno, letališče pa tudi ostaja odprto za potnike.

V okviru previdnostnih ukrepov so sicer zaprli tudi bližnje ceste in ulice ter šole. Kako se je oboroženi moški lahko prebil v strogo zavarovano oporišče, ni jasno. V poslopju dela okoli 3.000 ljudi.

Gre za sedež mornariškega poveljstva za pomorske sisteme, ki je pristojno za gradnjo, nakupe in vzdrževanje vojaških plovil od ladij do podmornic. Zgradba je najstarejše kopensko poslopje ameriške mornarice, ki je bilo zgrajeno v 19. stoletju.

O dogajanju sproti obveščajo tudi ameriškega predsednika Baracka Obamo in obrambnega ministra Chucka Hagla. Obama je v odzivu na incident dejal, da gre še za enega v nizu strelskih pohodov v ZDA, in obljubil kaznovanje odgovornih.

"To so možje in žene, ki hodijo na delo in opravljajo svojo službo. Poznajo nevarnosti služenja na tujem, toda danes so se soočili z nepredstavljivim nasiljem, ki ga niso pričakovali tukaj doma," je dejal Obama.