Na terminalu 3 je takoj po streljanju zavladala velika panika. Foto: Reuters
Na terminalu 3 je takoj po streljanju zavladala velika panika. Foto: Reuters
Prva poročila o dogajanju na LAX-u so zelo skopa. Foto: Twitter
Losangeleško letališče je eno najprometnejših, a varnost je precej ohlapna. Foto: EPA

Po poročanju ameriških medijev je celoten incident zakrivil moški s polavtomatsko puško. Med strelcem in varnostniki naj bi izbruhnilo streljanje, pri tem pa naj bi bil moški ustreljen.

Storilec naj bi bil 23-letni belec, po nekaterih navedbah tudi sam uslužbenec na kontrolni točki letališča, po drugih razburjeni potnik. Okoli 9.30 po krajevnem času naj bi pristopil k enemu izmed uslužbencev na nadzorni točki in ga ustrelil. Nato sta izbruhnila vsesplošna panika in streljanje. Pri tem naj bi bil po nekaterih podatkih ubit tudi strelec.
Neki očividec je za televizijo ABC povedal, da je videl mlajšega moškega s puško, ki je hodil po terminalu in streljal. Ko je prišel do njega, ga je vprašal, ali je letališki varnostnik. Ko je Saryan odkimal, se je strelec odpravil naprej.
Ranjeni najmanj trije
Več varnostnikov naj bi bilo ranjenih, na prizorišču so reševalna vozila in specialci. V bolnišnici naj bi za zdaj oskrbeli sedem ljudi.
Losangeleški gasilci so stanje na letališču LAX na svoji spletni strani opisali kot "incident z več pacienti", za enega izmed agentov varnostne službe pa naj bi bile strelne rane usodne.

Tretji terminal, na katerem se je incident zgodil, pregledujejo posebne enote, potnike pa so evakuirali. Poleg tretjega so izpraznili tudi drugi terminal, večino letal pa preusmerili na druga letališča.
Incident je ohromil letalski promet po vsej državi.
Agencija, ustanovljena po 11. 9.
Po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 je kongres sprejel zakon, s katerim je ustanovil novo zvezno agencijo za varnost v transportu (TSA), ki je postala zadolžena za letališko varnost namesto zasebnih podjetij, ki so to delo opravljala pred vojno proti terorizmu.
Poteza se je izkazala za uspešno, saj terorističnih napadov, povezanih z ameriškimi letališči, ni bilo več, vendar pa je bilo vse več pritožb na zlorabe pooblastil agentov TSA-ja, ki sledijo pravilniku in med drugim za bombami brskajo tudi po dojenčkih in ostarelih.