V četrtek zvečer je Edward Archer napadel Jesseja Hartnetta. Foto: Reuters
V četrtek zvečer je Edward Archer napadel Jesseja Hartnetta. Foto: Reuters

streljal in ranil policista, je po besedah ameriške policije dobil navdih za napad pri skrajnežih Islamske države.

Archer je proti policistu Jesseju Hartnettu, ki je sedel v vozilu, z ukradeno pištolo sprožil 11 strelov. Čeprav je bil Hartnett ranjen, je zapustil avtomobil in je streljal na napadalca ter ga trikrat zadel. Po aretaciji in zaslišanju je 30-letni Archer policiji dejal, da je to storil "v imenu islama", poroča britanski BBC. Streljal je s policijskim orožjem, ki naj bi bilo ukradeno leta 2013.

"Priznal je, da je bilo to strahopetno dejanje storjeno za islam, saj je prepričan, da policija brani zakone, ki so v nasprotju z islamom," je v izjavi za javnost povedal predstavnik policije Richard Ross, ki je dodal, da je Archer "obljubil zvestobo Islamski državi". Policija preiskuje dogodek, za zdaj pa nima dokazov, ali je Archer deloval sam ali s pomočjo koga drugega. Hartnett ima hude poškodbe in bo operiran, a Ross je dejal, da si bo policist opomogel, pri "življenju pa ga ohranja njegova močna volja".

Archer bi moral kmalu začeti služiti zaporno kazen, saj je bil že obsojen za napad marca. Archerjeva mama je dejala, da je duševno bolan in da je utrpel več poškodb glave. "V zadnjem času se je nenavadno obnašal, čudno je govoril, se pogovarjal sam sabo, se smejal in mrmral. V glavi je slišal glasove. Pozvali smo ga, naj poišče zdravniško pomoč," je za časopis Philadelphia Inquirer dejala mama, ki je pristavila, da je bil njen sin že dolgo predan islamu.