Napad je končal policist, ki je napadalca ubil. Foto: Reuters
Napad je končal policist, ki je napadalca ubil. Foto: Reuters

Napad se je končal, ko je policist ubil napadalca. Šerif okrožja Harvey T. Walton je na novinarski konferenci sporočil, da je napadalec pred napadom v tovarni iz svojega avtomobila streljal na dva voznika. Nato je enemu izmed njiju ukradel poltovornjak in se z njim odpeljal do tovarne kosilnic za travo, kjer je ubil tri ljudi in jih 14 ranil s pištolo in polavtomatsko puško.

Napadalca je ubil policist, ki je bil v bližini. "Rešil je številna življenja," je poudaril šerif. Identitete napadalca ni razkril, lokalni mediji pa poročajo, da gre za 38-letnega Cedrica Forda, ki je v tovarni delal kot pleskar in je na družbenem omrežju Facebook nedavno objavil fotografijo sebe s puško. Na območje se je pred kratkim preselil iz Miamija, v preteklosti pa je bil že večkrat kazensko preganjan, med drugim zaradi nezakonitega posedovanja orožja, poročanje medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Med žrtvami tudi napadalčev nečak
Šerif tudi ni želel govoriti o motivu napada, dejal je le, da imajo "oblasti podatke o nekaterih zadevah, ki so ga spodbudile k dejanju". Povedal je tudi, da je bil napadalec en sam. Ranjene so prepeljali v bližnje bolnišnice. Med žrtvami strelskega pohoda je po navedbah prič tudi napadalčev 21-letni nečak, ki ga je stric ustrelil štirikrat. Policisti so po strelskem pohodu obkolili napadalčevo hišo, a jim njegov sostanovalec ni dovolil vstopa.

Do napada v Kansasu je prišlo teden dni po tem, ko je voznik podjetja Uber v Kalamazooju v Michiganu ubil šest ljudi, žrtve pa si je po podatkih policije izbiral naključno. Tudi za ta pokol motiv še vedno ostaja neznan.