Sudanske oblasti so za Ibrahimom razpisale tiralico zaradi napada na Kartum maja leta 2008, ko je bilo ubitih 200 ljudi. Foto: EPA
Sudanske oblasti so za Ibrahimom razpisale tiralico zaradi napada na Kartum maja leta 2008, ko je bilo ubitih 200 ljudi. Foto: EPA
Janez Drnovšek in Halil Ibrahim
Ibrahima je maja leta 2006 v Sloveniji gostil predsednik Drnovšek, ki je neuspešno skušal posredovati za mir v Darfurju. Foto: BoBo

"Oborožene sile so se neposredno spopadle z uporniki Halila Ibrahima in uspelo nam ga je uničiti," je na državni televiziji povedal tiskovni predstavnik sudanske vojske Al Savarmi Halid. Pojasnil je, da so se Ibrahim in drugi uporniški voditelji skušali prebiti v Južni Sudan, ki je julija letos razglasil neodvisnost od severnega dela.

Smrt Ibrahima pomeni velik udarec za uporniško Gibanje za pravičnost in enakost (JEM), ki velja za najmočnejšo uporniško skupino v Darfurju, kjer se je pretežno nearabski del prebivalstva leta 2003 uprl oblastem v Kartumu, ki so ščitile in favorizirale predvsem krajevna arabska plemena.

Po podatkih ZN-a je bilo od začetka upora v Darfurju ubitih najmanj 300.000 ljudi, medtem ko sudanske oblasti navajajo veliko nižje število in trdijo, da je bilo ubitih 10.000 ljudi.

Gadafi podpiral upornike
Ibrahim se je po padcu Gadafijevega režima septembra vrnil iz Libije, kjer je bil od maja 2010, ko mu je sosednji Čad prepovedal vstop v državo. Novembra je JEM sklenil zavezništvo z drugimi uporniškimi skupinami v Darfurju.

Kartum je JEM obtoževal, da so se njegovi borci bojevali na strani Gadafijevih sil med letošnjimi spopadi z uporniki. Padec Gadafija je pomenil oslabitev JEM-a, saj je njegovim upornikom nudil zavetišče in finančno ter vojaško podporo.

Sudanski časopis Sudan Tribune poroča, da je JEM v soboto sprožil obsežne napade na odročnih območjih na meji med Severnim Kordofanom in Severnim Darfurjem. JEM naj bi tudi načrtoval pohod na prestolnico Kartum.

Halil Ibrahim je dvakrat obiskal tudi Slovenijo, ko je skušal nekdanji slovenski predsednik Janez Drnovšek skleniti mir v nemirni sudanski pokrajini.