Protestniki s fotografijami mrtvega Vangjanga. Foto: Reuters
Protestniki s fotografijami mrtvega Vangjanga. Foto: Reuters
Proteste na Trgu nebeškega miru v Pekingu je leta 1989 brutalno zatrla kitajska vojska. Foto: Reuters

62-letni Li Vangjang je bil eden od vodilnih kitajskih oporečnikov, ki so ga oblasti aretirale pred 23 leti na prodemokratičnih protestih, ki jih je surovo zatrla vojska. Lija so našli obešenega, a njegova družina dvomi o uradnih poročilih. Po besedah njegovega svaka Džaa Baodžuja je bil "obešen" na okenske rešetke ob svoji postelji, vendar so se njegova stopala dotikala tal, okoli njegovega vratu pa je bil trdno zavezan kos bele tkanine.
Po poročanju Al Džazire svojci dvomijo, da bi se bil shirani Li fizično sposoben obesiti. Zaradi slabega ravnanja v zaporu je bil namreč tako rekoč slep in gluh, tudi hoditi ni več mogel normalno. Poleg tega ga je kot vodilnega oporečnika 24 ur na dan nadziralo tudi do deset policistov, zato se Lijeva družina sprašuje, kako bi si lahko neopazno zavezal zanko okoli vratu in jo zavezal na okno.
Lija so po 20 letih lani izpustili iz zapora, a je bil od takrat večkrat ponovno pridržan. Džao pravi, da so okoliščine svakove smrti sumljive tudi zato, ker ni aktivist nikdar nakazal, da bi rad končal svoje življenje, kljub vsem stiskam. Dejal je, da se je Li še večer predtem obnašal povsem običajno.
"Vedno je bil zelo močan, in čeprav je imel toliko bolezni in je preživel več kot 20 let v zaporu, ni nikdar govoril o samomoru. Zato ne verjamem tej zgodbi," je dejal Džao za AP.

Obsojen zaradi "propagande"
Da se je Li obesil, dvomijo tudi aktivisti, ki so si fotografije s prizorišča lahko ogledali na spletu in iz katerih je razvidno, da se Lijeva stopala dotikajo tal. Oporečnik se je v bolnišnici Dašjang zdravil zaradi težav s srcem, sladkorne bolezni ter slabega vida in sluha.

Lija so zaprli zaradi njegovega propagiranja neodvisnih sindikatov 9. junija 1989, pet dni po krvavem vojaškem zatrtju protestov na pekinškem Trgu nebeškega miru. Obsodili so ga zaradi "protirevolucijske propagande in hujskaštva", večji del 11-letne zaporne kazni pa je preživel na prisilnem delu. Še nadaljnja desetletna kazen ga je doletela zaradi hujskanja k prevratu, saj je od vlade terjal pomoč zaradi zdravstvenih težav, ki so mu jih povzročili tepež in zlorabe v zaporu.

Med prvim zaporniškim stažem so Lija pogosto zapirali v samico in pretepali tako brutalno, da so ga morali peljati potem v bolnišnico. Za Lijem na Twitterju žalujejo številni aktivisti, vključno z uglednim odvetnikom za človekove pravice Teng Bjaom, ki je zapisal: "Inč krvi za inč svobode, tisoče milj rek prinesejo na tisoče milj gorja."