Kot kaže, bo Švedska znova dobila levosredinskega premierja - Stefana Lofvena. Foto: Reuters
Kot kaže, bo Švedska znova dobila levosredinskega premierja - Stefana Lofvena. Foto: Reuters

Glede na vzporedne volitve javne televizije SVT je levosredinski blok, ki so ga sestavljali Socialni demokrati, Zeleni, Leva stranka in Feministična stranka, prejel 44,8 odstotka glasov, desnosredinska koalicija dozdajšnjega premierja Fredrika Reinfeldta pa 39,7 odstotka. Švedski demokrati, ki nasprotujejo priseljevanju, so ohranili svoj delež, a z njimi ne želi sodelovati nobena stranka.

Švedska sicer letos pričakuje do 80.000 novih iskalcev azila, kar je največ po letu 1992. Prihajajo predvsem iz Sirije, Eritreje, Somalije, Afganistana in Iraka.

Reinfeldt, ki je na čelu švedske vlade od leta 2006, s čimer je postal najdlje vladajoči konservativni premier v zgodovini države, si je prislužil več pohval za to, kako je državo vodil skozi čase gospodarske krize. Njegova vlada je znižala davek na dobiček in odpravila davek na luksuz, poleg tega pa tudi privatizirala nekaj podjetij v državni lasti, tudi znanega proizvajalca vodke Absolut.

A zasuk v levo je nekako pričakovan, saj Socialni demokrati vse od leta 1920 niso toliko časa preživeli v opoziciji. "Dobro se počutim. Osredotočili smo se na naše glavne teme - delovna mesta, šole in blaginjo," je po objavi izidov vzporednih volitev dejal vodja Socialnih demokratov Stefan Lofven, ki bo moral verjetno sestaviti koalicijsko vlado.