Švedska spodbuja družine. Foto: EPA
Švedska spodbuja družine. Foto: EPA
Švedski očetje s pridom izkoriščajo očetovski dopust. Foto: EPA

Ko je otrok rojen ali posvojen, so švedski starši upravičeni do 480 dni plačanega porodniškega dopusta - od tega so za 390 dni plačani 80 odstotkov običajne plače, 60 od teh dni pa je bilo do zdaj rezerviranih samo za očete. Očetovski dopust lahko izkoristijo do otrokovega dopolnjenega osmega leta starosti, z vsakim novim otrokom pa starša dobita nove dni plačanega dopusta, tako da lahko številčnejša družina dneve dopusta tudi kopiči.

Če starši dni, rezerviranih za starševski dopust, ne porabijo, propadejo, s tem pa Švedska spodbuja oba starša, da ostaneta doma z otrokom, ko je ta rojen. Starši so tudi upravičeni, da do otrokovega osmega rojstnega dneva skrajšajo svoj delovnik do 25 odstotkov.

Kot poroča The Economist, je Švedska plačan starševski dopust uvedla leta 1995, da bi spodbudila enakopravnejše deljenje starševskih obveznosti. Očetje lahko od leta 2002 dalje izkoristijo omenjenih 60 dni dopusta, vlada pa družinam za vsakega otroka do njegovega 16. leta namenja tudi 100 evrov mesečne rente.

V Sloveniji leto dni porodniškega dopusta
In kako je v Sloveniji? Porodniški dopust, namenjen pripravi na porod in zaščiti materinega zdravja, traja 105 dni. Mati mora nastopiti porodniški dopust 28 dni pred predvidenim datumom poroda. Porodniškemu dopustu sledi dopust za nego in varstvo otroka, ki praviloma traja 260 dni. Pravico do njega ima eden izmed staršev otroka, oba starša, pod določenimi pogoji pa tudi druga oseba.

Porodniško nadomestilo za prve tri mesece porodniškega dopusta znaša 100 odstotkov osnove plače, starševsko nadomestilo (dopust za nego in varstvo otroka nadaljnjih devet mesecev porodniškega dopusta, očetovski dopust in posvojiteljski dopust) pa se je znižalo na 90 odstotkov osnove plače.

Očetovski dopust je namenjen očetom, da bi že v najnežnejši dobi otroka skupaj z mamo sodeloval pri negi in varstvu otroka. Oče ima pravico do 90 dni očetovskega dopusta, pri čemer mora prvih 15 dni izkoristiti do dopolnjenega šestega meseca otrokove starosti (sicer ta del očetovskega dopusta zapade), drugih 75 dni pa lahko izrabi najdlje do tretjega leta starosti otroka.

Za prvih 15 dni mu država do zdaj zagotavlja očetovsko nadomestilo, za druge dni očetovskega dopusta pa mu zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače. Lani so poslanci sicer sprejeli, da plačani očetovski dopust podaljšajo s 15 na 30 dni, a bo sprememba uveljavljena šele takrat, ko bo Slovenija doživela 2,5-odstotno gospodarsko rast.