Škoti so glasovali, da ostanejo v Veliki Britaniji. Foto: Reuters
Škoti so glasovali, da ostanejo v Veliki Britaniji. Foto: Reuters

Na četrtkovem referendumu o neodvisnosti Škotske so ob visoki, kar 85-odstotni volilni udeležbi, s 55 odstotki proti 45 odstotkov slavili nasprotniki odcepitve od Velike Britanije.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je poudaril, da je odločitev Škotov "dobra za združeno, odprto in močno Evropo", predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz pa je priznal, da čuti olajšanje.

Po Barrosovih besedah v Bruslju pozdravljajo dejstvo, da so oblasti in ljudje na Škotskem v razpravi o neodvisnosti v preteklem letu vseskozi potrjevali svojo zavezanost Evropi.

Barroso je Škotom zatrdil, da bo komisija še naprej v konstruktivnem dialogu s škotsko vlado, zlasti na področjih, ki so pomembna za prihodnost Škotske, kot so službe in rast, energija, podnebne spremembe, okolje in boljša zakonodaja.

"Strastno, a mirno"
Ameriški predsednik Barack Obama je Škotski čestital za "strasten, a miren" referendum in pozdravil odločitev, da ostane del Združenega kraljestva. Po njegovem prepričanju so z razpravo pred referendumom spomnili svet na ogromen prispevek Škotske k Veliki Britaniji in svetu.

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je dejal, da bo Velika Britanija po referendumu na Škotskem še naprej igrala vodilno vlogo v zavezništvu.

"V celoti spoštujem odločitev, ki jo je včeraj na referendumu sprejel škotski narod. Pozdravljam izjavo premierja Davida Camerona, da bo Združeno kraljestvo še naprej enotna združena država," je zapisal generalni sekretar Nata.

Rasmussen je še poudaril, da je Velika Britanija ena izmed ustanoviteljic Nata, in izrazil upanje, da bo imelo Združeno kraljestvo še naprej vodilno vlogo v zavezništvu.

V Svetu Evrope so škotski referendum označili za zmago demokracije in vladavine prava. "Britanski demokraciji je treba čestitati, ker je izvedla široko razpravo, ki je bila v številnih pogledih izziv za vse narode kraljestva," je v sporočilu izjavil predsednik Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti pri Svetu Evrope Herwig van Staa.

Katalonci še odločnejši
Španska vlada je ob odcepitvenih težnjah v Kataloniji izrazila veliko zadovoljstvo nad odločitvijo Škotov. Španija je "zelo vesela", je dejal španski premier Mariano Rajoy.

"Zelo smo veseli, da Škotska ostaja z nami," je povedal španski premier in izid referenduma označil za pozitivno novico za integracije v Evropski uniji.

Vlada v Madridu želi preprečiti, da bi vodstvo v Kataloniji dejansko izvedlo za 9. november načrtovani referendum o neodvisnosti. Rajoy je tako večkrat poudaril, da bi bilo tovrstno glasovanje protiustavno in zato ga ne bo.

Katalonija je odločena izpeljati referendum o neodvisnosti in je v tej nameri kljub škotski zavrnitvi neodvisnosti še trdnejša, je v Barceloni zatrdil katalonski premier Artur Mas.

Katalonski regionalni parlament je danes sprejel zakon, ki omogoča regionalni vladi, da novembra razpiše "nezavezujoče posvetovanje" glede vprašanja neodvisnosti od Španije. Zakon je podprlo 106 poslancev, 28 pa jih je bilo proti. V Madridu sicer tovrstnemu referendumu močno nasprotujejo in so že napovedali ustavno presojo katalonskega zakona.