Borci IS-a imajo povečini najmanj srednješolsko izobrazbo. Foto: Reuters
Borci IS-a imajo povečini najmanj srednješolsko izobrazbo. Foto: Reuters
Za samomorilske operacije se je javil eden od devetih rekrutov. Foto: EPA

Raziskava Svetovne banke z naslovom Ekonomska in socialna vključenost za preprečevanje nasilnega ekstremizma tudi ugotavlja, da posamezniki, ki se javijo za samomorilske napadalce, povprečno spadajo v bolj izobraženo skupino.

Raziskava, katere cilj je identificirati socialno-ekonomske značilnosti, ki bi lahko razložile, zakaj se nekateri odločijo za odhod v IS, je jasno pokazala, da revščina in prikrajšanje nista razlog za podporo tej skrajni skupini.

Skoraj brez izjeme imajo borci, ki se pridružijo IS-u v Siriji ali Iraku, opravljenih nekaj več let izobraževanja v domovini - bodisi v Evropi, Afriki ali na Bližnjem vzhodu - kot njihovi povprečni sodržavljani. Podatki jasno kažejo, da revščina ni vzrok radikalizacije v nasilni ekstremizem, poudarja poročilo.

Od 331 novincev v bazi podatkov, ki je pricurljala iz IS-ja, jih le 17 odstotkov ni končalo srednje šole, četrtina pa jih ima univerzitetno izobrazbo. Samo tisti, ki prihajajo iz vzhodne Evrope, so malo pod povprečjem.

Večina imela pred IS-jem službo
Tuji naborniki z Bližnjega vzhoda, iz severne Afrike ter južne in vzhodne Azije so precej bolj izobraženi, kot je značilno za regijo, iz katere prihajajo, navaja poročilo. Približno tretjina rekrutov je sama povedala, kakšen položaj želijo imeti v skrajni skupini. Eden od devetih se je javil za samomorilske operacije, njihova izobrazba pa je bila na ravni tistih, ki so želeli opravljati administrativna dela.

Večina od 331 novincev je imela pred odhodom v IS službo, vendar je bilo med tistimi, ki so se javili za samomorilske napadalce, veliko takšnih, ki doma niso imeli zaposlitve ali pa so bili v vojski.

Kot poudarja Svetovna banka, je pomembna ugotovitev raziskave, da pri nabornikih v IS-ju ne gre za neizobražene ali nepismene posameznike. Večina jih je obiskovala srednjo šolo, velik del pa jih je tudi študiral. "Ugotovili smo, da IS v tujini ni novačil med revnimi in manj izobraženimi, temveč ravno nasprotno. Namesto tega bi lahko obseg radikalizacije v nasilni ekstremizem razložili s pomanjkanjem ekonomske vključenosti," še poudarjajo.