V Agrokorju prevzema Mercatorja očitno še niso opustili. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
V Agrokorju prevzema Mercatorja očitno še niso opustili. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Sandi Češko
Češkovo premoženje je vredno skoraj pol milijarde evrov, a še vedno manj, kot je bil leta 2008 vreden Mirko Tuš. Foto: BoBo
Joc Pečečnik
Pečečnikovo podjetje je uspešno predvsem na ameriškem trgu igralnih avtomatov. Foto: MMC RTV SLO

V ozadju načrtov hrvaškega Agrokorja za morebitni nakup Mercatorja se stalno pojavlja vprašanje, ali bo lastnik Agrokorja Ivica Todorić zbral dovolj denarja za prevzem. Najnovejša lokalna inačica revije Forbes na seznamu najbogatejših Hrvatov Todorića uvršča na prvo mesto lestvice, njegovo bogastvo pa se približuje milijardi evrov.

In kako je v Sloveniji?
Skupna vrednost premoženja 100 najbogatejših Slovencev je lani na lestvici revije Manager dosegla 3,3 milijarde evrov, kar je dobrih 14 odstotkov več kot lani, a še vedno za 17 odstotkov manj kot v predkriznem letu 2008. Od takrat se je na lestvici sicer zamenjala več kot polovica imen.

S 460 milijoni evrov premoženja na vrhu Managerjeve lestvice še vedno kraljuje Sandi Češko, ki se je na vrh lestvice zavihtel že tretjič zapored. Sledita mu zakonca Albin in Tatjana Doberšek z 274 milijoni evrov, tretje mesto zaseda Joc Pečečnik s 188,4 milijona evrov. Na četrto mesto sta z lanskega tretjega zdrknila zakonca Iza In Samo Login. Petinpetdesetodstotni delež zakoncev v podjetja Outfi7 je vreden 146,8 milijona evrov. Med prvih pet najbogatejših Slovencev se je letos zavihtel novinec, 39-letni Zoltan Varga. V lasti ima nekaj več kot 13 milijonov delnic tega sklada, ki so bile konec septembra vredne 110,1 milijona evrov. Nekdanji najbogatejši Slovenec, trgovec Mirko Tuš, je letos s 73,7 milijona evrov zdrsnil za eno stopničko, na osmo mesto.

Premoženje družine Todorić je enako vrednosti koncerna Agrokor in je težko 868 milijonov evrov. A ima, kot pravi ekonomski analitik Damir Novotny, drobno lepotno napako. "Dolgovi Agrokorja so enaki njegovi vrednosti. Vprašanje je torej, kakšno je neto bogastvo družine Todorić. To bi bilo treba raziskati."

Todorićem po bogastvu sledi družina Lukšić iz Čila z 200 milijoni evrov. V lasti imajo pet najpomembnejših hotelov v Dubrovniku in dve hotelski verigi v Istri. Ob začetku lastninjenja na Hrvaškem je Tuđman Lukšićem za majhen znesek omogočil nakup Karlovačke pivovarne. Ti so jo potem z dobičkom prodali in vložili svoja sredstva v turizem. V tem so Lukšići so na Hrvaškem podobni Todorićem.

Tajkunski kapitalizem
"V 90. letih je politika vladala nad ekonomijo in takrat so se naši politiki odločili za koncept tajkunskega kapitalizma ter svoje politične prijatelje vključili v privatizacijo," še pojasni Damir Novy.

100 najbogatejših Hrvatov ima sicer v delnicah podjetij za milijardo in 630 milijonov evrov sredstev. Posli, s katerimi se ukvarja prvih deset hrvaških bogatašev, so prehrana, trgovina, turizem, banke in tobačna industrija. Tuđmanov načrt o 200 družinah, ki bi vladale Hrvaški, se torej ni popolnoma uresničil - v ospredju sta dve, največ tri družine, a tista najbogatejša, Todorićevi, svojega vpliva očitno ne želi omejiti le na Hrvaško.