Pakistan se že vrsto let spopada s talibanskim uporom ob severnozahodni meji z Afganistanom. Foto: Reuters
Pakistan se že vrsto let spopada s talibanskim uporom ob severnozahodni meji z Afganistanom. Foto: Reuters

"Pakistanski talibani se trenutno pogajajo z vlado v Islamabadu, pogajanja pa potekajo dobro," je izjavil eden od vojaških poveljnikov pakistanskih talibanov Maulvi Fakir Mohamad. "Pogajanja dobro napredujejo, kmalu pa bomo mogoče z vlado podpisali tudi uradni mirovni sporazum," je v telefonskem pogovoru za AP povedal Mohamad in pojasnil, da pogajanja potekajo "z relevantnimi predstavniki vlade". Pakistanska vlada Mohamadovih besed še ni komentirala.

Tudi tokrat ni jasno, ali Mohamad govori v imenu celotnega talibanskega gibanja. Pakistanska mreža talibanov, ki se že več let z nasilnimi napadi bori proti pakistanski vladi, namreč navznoter ni enotna, temveč razdeljena na več skupin.

Morebiten dogovor zgled za ostale regije
Mohamadovi možje obvladujejo območje Badžur na meji z Afganistanom, kjer je pakistanski vojski v zadnjih treh letih uspelo zajeziti talibansko nasilje. Mohamad je sicer poudaril, da bi lahko morebitni dogovor z vlado v Badžuru služil kot dober primer za ostale regije v bližini pakistansko-afganistanske meje.

Po drugi strani po mnenju strokovnjakov obstaja nevarnost, da bi pakistanski talibani, ki na meji z Afganistanom podpirajo tamkajšnje upornike proti zahodnim silam, morebitni mirovni dogovor izrabili kot čas za počitek pred poskusom ponovnega vzpona. V tej luči tudi ni verjetno, da bi kakršna koli pogajanja s talibani naletela na odobravanje ZDA.