Afganistanske vladne sile na položajih v provinci Helmand, ki velja za najmočnejše oporišče talibanov. Foto: Reuters
Afganistanske vladne sile na položajih v provinci Helmand, ki velja za najmočnejše oporišče talibanov. Foto: Reuters

Napad se je zgodil v sredo dopolne, ko je talibanski samomorilski napadalec na motorju, otovorjenem z razstrelivom, zapeljal v skupno patruljo Natovih in afganistanskih sil.

Poleg šesterice mrtvih je bilo ranjeno še šest vojakov. Odgovornost za napad so že prevzeli talibani.

Mula ubil Američanko
V ločenem napadu v prestolnici Kabul pa je umrla ameriška državljanka Lisa Akbari, ki jo je ob odhodu iz fitnesa ustrelil nek muslimanski klerik. Morilca so že aretirali.

Ofenziva talibanov v provinci Helmand
Talibani silovito napadajo tudi južno, v provinci Helmand. Po pisanju agencije AFP so talibani zavzeli sedež policije, poleg tega pa še pisarno guvernerja in poslopje obveščevalne agencije. Namestnik guvernerja province Helmand Mohamed Džan Rasuljar je sporočil, da se spopadi v okrožju Sangin zaostrujejo, število mrtvih vojakov pa je izredno visoko.

Okrožje Sangin je že nekaj časa pomembno središče aktivnosti talibanskih upornikov. Rasuljar pa je šele dan prej afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija opozoril, da bi lahko celotna provinca Helmand padla v roke talibanov. Vlada v Kabulu je sporočila, da je v Sangin napotila okrepitve, ob tem pa je odločno zanikala ugibanja, da je okrožje tik pred zavzetjem.

V nemirnem Afganistanu je sicer še vedno približno 12.000 tujih vojakov, ki pomagajo afganistanskim vladnim silam pri zagotavljanju miru oziroma boju z uporniškimi talibani.