Najprej so leta 2011 izginili načrti za zgradbo obveščevalne službe, zdaj pa so z gradbišča neznanci ukradli pipe in povzročili veliko gmotno škodo. Foto: EPA
Najprej so leta 2011 izginili načrti za zgradbo obveščevalne službe, zdaj pa so z gradbišča neznanci ukradli pipe in povzročili veliko gmotno škodo. Foto: EPA

Preiskava, ki so jo sprožili takoj po ropu, za zdaj še ni prinesla nobenih izsledkov, dogodek pa je vrgel slabo luč na obveščevalno službo, za katero veljajo najstrožji varnostni ukrepi, še dodatno slabo voljo pa je odgovornim povzročila tudi precej velika materialna škoda, ki je nastala zaradi poplave. "Gre za najbolj varovano gradbišče v Nemčiji," so bili kritični v časopisu Frankfurter Allgemeine, in dodali, da na eni strani ni jasno, kdo je povzročil škodo, po drugi pa je zelo jasno, da bo njena odprava stala več milijonov evrov.

Afero so Nemci šaljivo poimenovali za nemški Watergate, kar se nanaša na ameriško afero iz 70. let prejšnjega stoletja, ko je zaradi izdaje podatkov skupina vlomilcev vdrla na sedež demokratske stranke, zaradi afere pa je potem leta 1974 odstopil ameriški predsednik Richard Nixon.

Ko so tatovi odtrgali pipe, je voda poplavila več nadstropij, potem pa zmočila tudi kable in prezračevalne jaške ter povzročila veliko škodo, poroča BBC. To ni prvi primer nevšečnosti, povezanih z gradnjo omenjene stavbe: leta 2011 je namreč nemški tednik Focus poročal, da so bili ukradeni načrti za novo stavbo. Nemške oblasti po zadnjem incidentu še niso sporočile, ali bo to povzročilo še dodatno zamudo pri gradnji.

Dokončanje gradnje se iz leta v leta podaljšuje
Glavni sedež nemških obveščevalcev gradijo že od leta 2006, njegovo odprtje pa so že večkrat premaknili. Tako naj bi bila dela po zadnjih podatkih končana do konca prihodnjega leta, a so tehnične težave odprtje že premaknile v leto 2017. Dogodek je sprožil odziv tudi na družbenih omrežjih, kar nekaj politikov se je obregnilo ob pomanjkljivo varnost gradbišča, kar je lahko slaba popotnica delu obveščevalne agencije, ko se bodo njeni sodelavci končno preselili v zgradbo.