Protestnike, večinoma etiopske Jude, je ujezila domnevna diskriminacija policije. Foto: Reuters
Protestnike, večinoma etiopske Jude, je ujezila domnevna diskriminacija policije. Foto: Reuters

V Tel Avivu se je zbralo okoli 3.000 protestnikov, večinoma etiopskih Judov, ki so se v Izrael množično doseljevali v 80. in 90. letih dvajsetega stoletja, saj so jih razburili posnetki, kako se policisti izživljajo nad izraelskim vojakom, ki je po poreklu iz Etiopije. Menijo, da policija diskriminira Jude iz Etiopije.

Protesti so kmalu prerasli v izgrede, saj so začeli protestniki s kamenjem obmetavati policiste, ki so odgovorili s solzivcem. Na koncu je bilo ranjenih najmanj 23 policistov in poškodovanih sedem protestnikov.

Premier Benjamin Netanjahu je v nedeljo zvečer pozval k miru in napovedal preiskavo dogodka, ob tem pa je obljubil, da se bo še danes sestal tako s predstavniki skupnosti etiopskih Judov kot tudi s pretepenim vojakom.

Izraelski predsednik Reuven Rivlin je danes priznal, da je Izrael v odnosu do Judov iz Etiopije naredil več napak. "Nismo gledali, nismo zadosti poslušali," je poudaril. Dejal je še, da so protesti "razkrili odprto rano na srcu izraelske družbe."

Etiopski Judje se počutijo diskriminirane
V Izraelu, ki ima okoli osem milijonov prebivalcev, naj bi živelo okoli 135.000 Judov z etiopskimi koreninami. Veliko se jih pritožuje, da doživljajo diskriminacijo, zlasti pri iskanju zaposlitve.