Okoli 50 milijonov britanskih volivcev izbira nove člane parlamenta. Foto: EPA
Okoli 50 milijonov britanskih volivcev izbira nove člane parlamenta. Foto: EPA
Britanci volijo novo vlado

Več kot 50 milijonov registriranih volivcev lahko svoj glas na približno 50.000 voliščih odda do 22. ure po krajevnem času. Kot poročajo britanski mediji, so voditelji ključnih strank že oddali svoje glasove.

Poleg splošnih volitev potekajo tudi regijske. V 279 upravnih regijah bodo volili več kot 9.000 svetnikov. Župane pa bodo volili v Bedfordu, Coplandu, Leicestru, Mansfieldu, Middlesbroughu in Torbayu.

Po zaprtju volišč je pričakovati objavo izidov vzporednih volitev, medtem ko naj bi bili uradni izidi znani v petek popoldne. Konservativcem in laburistom se obeta približno enak delež glasov, nobenim pa naj ne bi uspelo osvojiti absolutne večine. Ali bo na Downing Streetu prišlo do spremembe, pa bo jasno čez nekaj dni.

Napovedan tesen izid
Zadnje javnomnenjske raziskave konservativcem premierja Davida Camerona napovedujejo 34 odstotkov glasov, laburistom Eda Milibanda pa 33 odstotkov. Prvi bi tako lahko bili v prednosti glede števila glasov in poslanskih sedežev, a po drugi strani laburistom pripisujejo boljše možnosti za oblikovanje koalicije.

Na tretjem mestu je z do 15 odstotki napovedane podpore evroskeptični Ukip, temu pa sledijo liberalni demokrati z osmimi odstotki in Zeleni s petimi odstotki podpore.

Pomembni so glasovi v posamezni volilni enoti
Odstotki sicer niso najboljši kazalnik dejanskega izida, saj so glede na britanski volilni sistem pomembni le glasovi v posamični volilni enoti, od koder je v 650-članski parlament izvoljen le kandidat, ki dobi največje število glasov.

Poleg tega v sliko, ki so jo kazale ankete, ni mogel biti v celoti vštet pomen škotskih nacionalistov (SNP), saj se njihovi kandidati potegujejo za stolčke le na Škotskem. A pobrali naj bi veliko večino od 59 škotskih sedežev in morebiti postali celo tretja največja stranka v britanskem parlamentu.

Britanci volijo novo vlado